Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Duurzaam

Vis bij Bio-Planet

Bij Bio-Planet vind je een uitgebreid aanbod duurzaam gevangen wilde vis en verantwoord gekweekte vis. Vers, in blik of diepgevroren. Ontdek hier enkele verse toppers en sla meteen ook bereidingstips aan de haak.

Wat betekent ASC en MSC?

Het MSC-label staat voor duurzame vangst van wilde vis. MSC heeft als doel: overbevissing tegengaan en werken aan de gezondheid van het leven in de zee.

Het ASC-label staat voor verantwoorde viskweek. De kwekers beperken hun invloed op water, natuur en milieu en dragen zorg voor hun medewerkers en de omwonenden.

Gekweekte vis draagt het biolabel als die aan bepaalde normen voldoet:

  • voer: steeds van biologische oorsprong en nooit met ggo's
  • ruimte: beperkt aantal dieren per m³ (minder risico op ziektes, meer ruimte om te zwemmen en spieren te ontwikkelen)
  • geen preventief gebruik van antibiotica of andere geneesmiddelen
  • biodiversiteit: voorrang aan plaatselijke soorten
  • milieu: opstellen van een duurzaam beheerplan
  • slacht: zo weinig mogelijk dierenleed
  • verwerking: zonder toevoeging van kleurstoffen of gebruik van kunstmatige rookaroma’s (bij biozalm)

 Hoe bereid je zalmfilet op vel?

  • Biologisch gekweekt in Noorwegen
  • Certificaat van duurzaamheid
  • Lokale tewerkstelling in traditionele sector
  • Gekweekt in open kooien in zee of in zee-inhammen

Visserijproducten zijn traditionele producten. Vanuit de beweging om meer naar natuurlijke producten te streven, sluit deze duurzaam gekweekte zalm hier perfect op aan. Het waterverbruik tijdens het proces wordt gemeten om het zo te minimaliseren. De vervuiling van water is zo laag mogelijk waardoor het mee kan afgevoerd worden met het huishoudelijk water naar waterzuiveringen.

Visproducten zijn van nature uit vetarm en rijk aan eiwitten, perfect in een gevarieerd voedingspatroon. Zalm bevat veel omega 3 en heeft een typische, toch zachte smaak.

 

Bereidingstips:
  • Bak eerst 1 à 2 min. op de velkant tot hij mooi krokant is. Draai om en laat nog 2 à 4 min. verder garen op een laag vuur (afhankelijk van de dikte van de filet). Deze vis wordt vaak nog lichtjes roze gegeten.
  • Ook lekker in de oven: 15 à 18 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Hoe bereid je kabeljauwhaasje en kabeljauwfilet?

  • MSC-label
  • Vetarm en rijk aan eiwitten, perfect in een gevarieerd voedingspatroon
  • Wilde vis met de lijn gevangen
  • Eer voor het ambacht wordt in stand gehouden

Onze leverancier zorgt voor lokale tewerkstelling in een traditionele sector. Visbewerking is een arbeidsintensieve job waarvan we het ambacht in ere houden en de volledige keten van vangst tot je bord garanderen. Kabeljauwhaasje is mals, stevig, erg mager en zeer smakelijk: een ideale vissoort voor de eerste culinaire kennismaking met vis. Succes verzekerd!

 

Bereidingstips:
  • Haal vooraf lichtjes door de bloem en kruid met zwarte peper en zout. Bak ± 2 min. aan elke kant in olijfolie, boter of een mengeling. Zo valt de vis niet uit mekaar en bak je hem mooi bruin.
  • Past perfect in een vissoep of gepocheerd met een boter- of kruidensausje.
  • Je maakt hem ook makkelijk klaar in de oven: 12 à 14 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Hoe bereid je pladijsfilet?

  • MSC-label
  • Graatarm, fijn, stevig en mals
  • Wilde vis uit het noordoostelijke deel van Atlantische Oceaan (Noordzee/het Kanaal)

Pladijs is een ondergewaardeerde platvis in vergelijking met tong, tarbot ... Het is nochtans een traditioneel product in de Belgische visserij en wordt al generaties lang aangevoerd op de Belgische veilingen.

Net doordat pladijs wat ondergewaardeerd is, is het een unieke vis die enerzijds traditioneel is, maar ook trendy door de gemakkelijke, snelle en uitgebereide mogelijkheden van bereiding.

 

Bereidingstips:
  • Pladijs kan je zowel bakken als stoven en pocheren. Hij is snel klaar omdat het een platte vis is die je maar 2 min. aan elke kant hoeft te bakken.
  • Het is een veelzijdige vis: zijn zachte smaak kan je goed combineren met andere zachtere smaken zoals prei, champignons, dille of dragon.

 

Hoe bereid je schelvishaasje?

  • MSC-label
  • Smaak gelijkaardig aan die van kabeljauw
  • Graatarm
  • Wilde vis gevangen in IJslandse of Noorse visgronden

 

Bereidingstips:
  • De bereidingswijze van schelvishaasjes is dezelfde als die van kabeljauwhaasjes. Ook de smaak en de dikte van het visvlees zijn gelijkend. 

Hoe bereid je roodbaarsfilet op vel?

  • MSC-label
  • Wilde vis gevangen met de lijn of netten
  • Lokale tewerkstelling in traditionele sector
  • Heerlijke volle smaak
  • Graatarm
  • Traceerbare vangst

Roodbaars is een beenvis, die behoort tot de orde van de schorpioenvissen. Ze leven in het noorden van Noorwegen en rond IJsland en Groenland. Roodbaars heeft vast en smakelijk wit vlees. Vooral gebakken komt de smaak goed tot zijn recht.

 

Bereidingstips:
  • Lekker op vel gebakken: bak ± 2 min. knapperig op de velkant op een hoog vuur, draai om en laat nog 1 à 2 min. bakken afhankelijk van de dikte van de filet.
  • Maak roodbaars extra smaakvol met een pittige marinade, een aanrader voor de BBQ.
  • Roodbaars kan je ook frituren, roken of stoven.

Wie is Fisker?

Fisker is uitgegroeid van een traditioneel visverwerkingsbedrijf tot een Belgisch-Nederlandse groep van bedrijven, die over de volledige keten, van vangst tot op het bord, kwaliteit garandeert. Het waterverbruik wordt gemeten om het zo laag mogelijk te houden, net zoals de watervervuiling, waardoor het water mee kan lopen met het huishoudelijk water naar waterzuiveringsstations. 

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294