Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kabeljauw met crumble van ham, ovenkrieltjes en pompoenzalfje

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 6 personen

Ingrediënten

  • zwartewoudham 12 sneetjes
  • kabeljauwfilets (diepvries) 6
  • butternutpompoenen 1
  • basilicum (vers) 100 g
  • platte peterselie (vers) 100 g
  • kervel (vers) 50 g
  • rozemarijn (vers) 3 takjes
  • tijm (vers) 3 takjes
  • krielaardappelen 1 kg
  • plantaardig alternatief voor room (bv. Alpro Cuisine) 2 eetl.
  • oud brood (of 24 taralli-koekjes met venkelzaad) 6 sneetjes
  • olijfolie (+ 5,5 eetl.) 1.5 dl
  • groentebouillon 1 blokjes
  • kerriepoeder 1 koffiel.
  • kurkuma 1 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Laat de kabeljauwfilets volledig ontdooien en dep goed droog.
  2. Schil de butternutpompoen en verwijder de draden en de pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes.
  3. Wrijf de ongeschilde krielaardappelen schoon onder koud water, dep goed droog en snij in partjes.
  4. Pluk de blaadjes van de verse kruiden.
  5. Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bereiding (1 u. 30 min.)
  1. Leg de sneetjes ham op een bakplaat met bakpapier. Bak ± 15 min. in de voorverwarmde oven tot ze krokant zijn.
  2. Kook intussen de pompoen 10 à 12 min. in water met het bouillonblokje. Schep enkele eetl. bouillon uit de kookpot en giet de rest af. Mix de pompoen samen met het plantaardige alternatief voor room en 1 eetl. olijfolie tot een glad zalfje. Kruid met het kerriepoeder, de kurkuma en zwarte peper. Voeg eventueel wat bouillon toe als het zalfje te dik is. Hou warm.
  3. Haal de ham uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Verbrokkel de ham samen met de koekjes of het brood in een blender of met de mixer. Kruid met zwarte peper.
  4. Doe de krieltjes in een ovenschaal en breng op smaak met 4 eetl. olijfolie en de blaadjes tijm en rozemarijn. Rooster de aardappelen ± 30 min. in de hete oven. Haal uit de oven en hou warm. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.
  5. Verdeel een laagje hamcrumble over elke visfilet. Druk goed aan. Vet een ovenschaal in met 1/2 eetl. olijfolie en leg er de vis in. Zet 10 min. in de hete oven.
  6. Kook ondertussen de blaadjes basilicum, kervel en peterselie 1 min. in kokend water. Giet af en laat afkoelen.
  7. Mix de kruiden samen met 1,5 dl olijfolie tot een gladde coulis. Kruid met zwarte peper en zout.
Afwerking

Schep een beetje pompoenzalf op de borden en leg er een kabeljauwfilet op. Werk af met de kruidencoulis en serveer met de krielaardappelen.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 916 kcal
Vetten 48.2 g
Koolhydraten 73.9 g
Eiwitten 44.9 g