Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Wild van wilde vis

Ons gamma vis krijgt een update. We hadden al een bescheiden aanbod biovis, dat we nu uitbreiden met wilde vis: in blik én in de diepvries.

Voor ons visassortiment kiezen we bewust voor wilde vis die vrij heeft kunnen rondzwemmen. Er staat dus geen biolabel op het etiket, want biovissen worden gekweekt. Onze vis zwemt waar ie wil, wordt duurzaam gevangen en draagt het MSC-label. Dat betekent dat de visbestanden duurzaam beheerd worden, er zo weinig mogelijk impact is op het ecosysteem en dat er verantwoord gevist wordt.

We zijn in zee gegaan met twee leveranciers die dat alles én meer konden bieden: het Franse Phare d’Eckmühl en het Duitse Followfish. Dankzij deze vissersbedrijven vind je in je Bio-Planet nu ook visconserven en vis in de diepvries: van ansjovis over tonijn tot kabeljauw …

vis

In zee met Phare d’Eckmühl

Dit familiebedrijf, opgericht in 1795, ligt aan de kust van Bretagne. De huidige (en zevende!) generatie besliste in 2008 om alleen nog biologische en MSC-gecertificeerde visconserven te verkopen. 

Phare d’Eckmühl bezit zelf geen boten. Ze kopen alles van lokale vissers en zorgen ervoor dat alle vis MSC-gecertificeerd is. Bovendien hebben ze een eigen lastenboek én verbeterpunten per vissoort. Een soort langetermijnplanning eigenlijk, om het visbestand optimaal te houden. 

Wist je trouwens dat ze de allereersten waren in Europa die sardines met een MSC-label verkochten? Ze hebben de Bretoense vissers het nodige duwtje in de rug gegeven om het label te behalen.

Na de vangst wordt de vis onmiddellijk met de hand verwerkt. Alles gebeurt ter plaatse. Aan hun producten voegen ze geen bewaarmiddelen toe. Als er olijfolie, kruiden of groenten worden toegevoegd, dan zijn die altijd biologisch. 

Visconserven van Phare d'Eckmühl

 • Makreelfilets
  Gevangen tussen november en februari voor de kust van Bretagne en Ierland. Makreel is vooral gekend als vette vis. Hij bevat veel fosfor en selenium.
   
 • Haringfilets
  Een van de meest gegeten vissoorten mag niet ontbreken. Na de vangst wordt hij gerookt op eikenhout, samen met uien en wortelen.
   
 • Sardinefilets
  Zonder vel en graat in olijfolie.
   
 • Volledige sardines natuur of in tomatensaus
  Dagelijks vers en artisanaal verwerkt à l’ancienne: ze worden gefrituurd en gedroogd. Ze worden met de hand ingeblikt: in elk blikje wordt er gepuzzeld met sardines tot het het juiste gewicht bevat. Sardines zijn vette visjes die een bron van omega 3 en jodium zijn. Ze zijn ook rijk aan fosfor, selenium en vitamine D.
LP_Hero_wildevis_thunfish.png

Followfish zwemt tegen de stroom in

Followfish is een Duits bedrijf dat vecht tegen de overbevissing. De firma is ontstaan uit vissers die de wereld vis per vis wilden veranderen. En dat lukt hen aardig, want hun vis draagt ook het MSC-label. Voegen ze kruiden of groenten aan de vis toe, dan zijn die zeker bio.

Leuk weetje: op elke verpakking staat een trackingcode die je kan ingeven op hun website. Zo kom je te weten waar je vis vandaan komt, hoe die gevangen is en hoe het transport verliep.

Leuk weetje nummer twee: ze hebben als allereerste tonijn die fair trade is volgens de Amerikaanse normen. Die zijn nog een tikje strenger dan de onze. Ze vangen hun tonijn trouwens met de lijn.

Visconserven en diepvriesvis van Followfish

 • Tonijn in blik
  Natuur of in zonnebloemolie. Wist je dat niet alle tonijn bedreigd is? Er zijn drie parameters die we in acht moeten nemen: de soort, de vangstregio en de vangstmethode. Als die oké zijn, dan kan tonijn duurzaam gevangen worden. Deze skipjacktonijn wordt met de lijn gevangen in de Malediven, een meer dan 900 jaar oude methode die bijvangst en overbevissing vermijdt.
   
 • Ansjovis in blik
  In biologische olijfolie. Deze ansjovis wordt gevangen in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en verwerkt in Spanje. Na de vangst rijpen de vissen een aantal maanden in vaten zout voor ze verder verwerkt worden.
   
 • Kabeljauwfilets (diepvries)
  Gevangen in de Atlantische Oceaan en meteen op zee verwerkt en ingevroren. Deze filets zijn perfect om te bakken, stomen of frituren. Een veelzijdige witvis dus.

 • Kabeljauwsticks (diepvries)
  Komen uit dezelfde visserijzone als de filets. Ideaal om te bereiden in de oven. Het paneermeel is gemaakt van biologische ingrediënten.

 • Koolvis (diepvries)
  Zwemt in koude en gematigde zeewateren en is dus gevangen in het gebied rond IJsland. Deze filets zijn lekker met een remouladesaus.
   
 • Schelvis (diepvries)
  Ontvelde en graatloze schelvisfilets uit het noorden. De schelvis wordt meteen na de vangst op de boot gefileerd. Heel veelzijdig in de keuken.

 • Makreel in blik
  Met biologische olijfolie. Gevist in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan en verwerkt in Letland. Makreel is een vette vissoort en bevat veel fosfor en selenium.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294