Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Microgroenten met maxismaak

In de Gentse rand kweekt PachaGreens microgroenten: miniplantjes die bij het tonen van het eerste blad geoogst worden. Ze zijn dan wel heel klein, maar microgroenten zitten bomvol voedingsstoffen en smaak. Zaakvoerder Tom De Windt vertelt er ons wat meer over.

Wat zijn microgroenten?

LP_image_pachagreens-microgroenten.png

“Een microgroente is een ontkiemd zaadje met wortels en een eerste blad. Dat eerste blaadje bevat de essentie van de plant en is supervoedzaam. Het verschil met kiemen en scheuten is dat microgroenten licht krijgen en hun wortels in een substraat groeien. Ze worden geoogst door ze af te snijden net boven de wortel. Onder invloed van het licht maken microgroenten bladgroen (chlorofyl) aan, wat je lichaam ontgift en kleur geeft aan de plant. Tuinkers is misschien wel de meest bekende microgroente maar er zijn zoveel lekkerdere soorten.”

Hoe worden microgroenten geteeld?

“Wij werken met kweektrays, platte bakjes van ongeveer 50 op 30 cm. Daarin ligt een lapje hennep waarop we de zaadjes strooien. We benevelen de bakjes, stapelen ze en dan gaan ze 5 dagen de ontkiemkamer in. In deze donkere, vochtig-warme ruimte creëren we de ideale omstandigheden voor ons plantje om te groeien. Als het eerste blad er is, zetten we onze trays onder ledlicht of buiten in de serre. Na ongeveer 5 dagen kunnen we oogsten. Het gaat dus heel snel, wat van microgroenten een rendabel en duurzaam product maakt.”

Van Tarwegrasboer tot PachaGreens

“Ik heb drie jaar in Zuid-Amerika gewoond. Ik volgde er een opleiding permacultuur en woonde op verschillende boerderijen waar mijn groene vingers gevormd werden. Toen ik terugkwam, zocht ik iets om te doen, een doel. Ik wou als vegetariër een marathon lopen en ging op zoek naar de juiste voeding. Zo ontdekte ik het belang van groene groenten. Ik begon met het telen van tarwegras, de microgroente van tarwe. De vraag naar meer microgroenten was er zeker, maar er waren toen enkel telers in Nederland. Ik had de kennis en de techniek in huis en dus ging ik meer soorten produceren. Ik herdoopte mijn bedrijf Tarwegrasboer naar PachaGreens, naar het Zuid-Amerikaanse “Pacha Mama”, wat moeder aarde betekent.”

LP_image_pachagreens-tom.png

Duurzame teelt

“In Europa kan je enkel een biocertificaat krijgen als je kweekt in volle grond. Wij telen met een substraat maar onze zaden zijn van biologische oorsprong. De teelt gaat zodanig snel dat we geen pesticiden of chemicaliën moeten gebruiken. Alles wat ons plantje nodig heeft, zit in het zaadje. We nemen ook ons productieproces constant onder de loep. We blijven zoeken hoe het beter, sneller en efficiënter kan. Zo kozen we onlangs ook voor een nieuwe gerecycleerde verpakking die op zijn beurt ook weer gerecycleerd kan worden. De nieuwe potjes zijn afkomstig uit Europa en dat heeft een grote impact op onze ecologische voetafdruk.

Microgroenten op het menu

LP_image_pachagreens-producten.png

“Microgroenten worden meestal als decoratie gebruikt maar het is echt een volwaardig ingrediënt. Ik hou meer van de zachtere soorten zoals broccoli en rodekool, die vind je samen met paksoi en sango in onze salademix. We hebben ook een spicy mix, een combinatie van meer pittige groenten. Ik leg gewoonlijk een handjevol op m’n bord of tussen een broodje. Het lijkt op salade maar het is een volwaardige groente die tot 40 keer voedzamer is dan zijn volgroeide variant. En het ziet er ook nog eens mooi uit, al die kleuren op je bord.”

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294