Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Yugen: kombucha uit Gent

Hoewel het in ons land relatief nieuw is, wordt kombucha al een eeuwigheid in Azië gebrouwen. Yannick brouwt al drie jaar samen met Chris en Peter zijn eigen Yugen Kombucha in Gent.

Een container, twee fermentatiepotten van 75 liter en een testpubliek. Meer had Yannick Claerman niet nodig om zijn passieproject op te starten: kombucha brouwen. “Ik dronk mijn eerste kombucha in 2013 op aanraden van een vriend na een stevig nachtje stappen in Amerika. Die gefermenteerde theedrank was daar toen al ‘the next big thing’.” De smaak beviel Yannick zo dat hij zich inschreef voor een opleiding bij The Fermenters Club. Daarnaast deed hij een tijdje vrijwilligerswerk bij enkele Amerikaanse kombuchabrouwerijen.

Kombucha wordt al sinds mensenheugenis gebrouwen en gedronken in Azië. Daar krijgt de gefermenteerde theedrank veel gezondheidslabels opgeplakt. Zo zou kombucha een positief effect hebben op de spijsvertering en ook immuniteitsverhogend, ontgiftend en zuiverend werken.

Proeven & bijschaven

Toen Yannick in 2016 naar België terugkeerde, miste hij zijn dagelijkse kombucha. “Het drankje was hier nog onbekend. Ik moest het dus vergeten … of zelf brouwen.” Zo kwam hij bij Dok terecht, een voormalige creatieve plek in Gent waar de meest uiteenlopende profielen de kans kregen hun ding te doen. Yannick trok zich terug in een container en werkte aan zijn brouwsel. Op zondag was Dok open voor het publiek en greep hij de kans om bezoekers te laten proeven. Met die feedback ging hij verder. Die zomer kwam ook Chris proeven. Hij raakte zo gefascineerd dat hij snel mee in het verhaal stapte. Aan het einde van de zomer organiseerden ze een tasting voor grote namen uit de horecawereld. De feedback bleek zo goed dat ze beslisten om er een professioneel project van te maken.

Merci Gent

De missie van Yugen is duidelijk: topkombucha maken en groeien. Stilaan lonkt het buitenland, tegelijk schrijft Yugen een lokaal verhaal. “We dragen Gent een warm hart toe, ook door de vele kansen die we kregen. Dok die ons gratis een plek bood, de lokale horeca die nog nooit van kombucha had gehoord en het toch wou proberen, professor Peter Vandamme van de UGent die het drankje na zijn uren microbiologisch onderzocht … Ook Bio-Planet geloofde meteen in ons en gaf ons een plaats in hun rekken.”

Yugens brouwerijen bevinden zich in Gent. Daarnaast werkt het bedrijf samen met Belgische leveranciers en producenten. En met lokaal talent, want op elk flesje geeft een andere illustrator zijn vertaling van het drankje. “Het lokale aspect is maar een onderdeel van een veel grotere duurzaamheidsvisie. Verder zetten we volop in op smaakontwikkeling en communicatie, zodat kombucha ook in ons land kan doorbreken. Yugen staat voor een Japans, filosofisch concept dat wordt gebruikt om het overweldigende gevoel van verwondering voor de schoonheid van de natuurlijke wereld te uiten. Op dat kortstondige wow-moment willen we inspelen.”

LP_image_yugen.png

Gezond alternatief

Yannick: “Met Yugen investeren we in smaakontwikkeling zonder afbreuk te doen aan het traditionele recept. Het sap, de kruiden en de gelaagdheid bezorgen het een nieuw elan. Daardoor is het niet meer alleen voor de healthy minded people, maar voor iedereen die op zoek is naar een gezond alternatief voor frisdrank of alcoholische drank.”

Proeven?

Yugen is een gefermenteerde, niet-gepasteuriseerde frisdrank op basis van water, thee, vers sap en vier kruiden. Je vindt de drankjes van Yugen met ginger-lemon, appel-munt, mango-kurkuma, grapefruit-hop en aardbei-basilicum in je Bio-Planet!

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294