Citroen en limoen

Van citroenen en limoenen gebruiken we vooral het sap en de zeste. Ze geven een friszure smaak aan zowel zoete als hartige gerechten. Bovendien zijn deze citrusvruchten rijk aan vitamine C.

Citroen- en limoensap

Het sap van citroen is friszuur en heel puur van smaak, limoensap is eerder bitterzuur en heel aromatisch. Je kan het sap gebruiken als smaakmaker in hartige en zoete gerechten of zelfs als hoofdrolspeler in bijvoorbeeld een citroentaart of limoensorbet.

Tip: pers je fruit net voor je het sap gaat gebruiken, zo blijven alle smaken intact.

Combinaties met citroen

  • verse groene kruiden, bv. koriander en dille
  • gerookte zalm en verse dille
  • de Midden-Oosterse keuken waar de citroen vaak opgelegd wordt (in zout gegaard)
  • tijm, deze combinatie doet het goed in zowel zoete als hartige gerechten. Meng bijvoorbeeld de tijm en wat partjes citroen onder aardappelen en bak ze in de oven.

Combinaties met limoen

  • typische ingrediënten uit de Aziatische keuken: vissaus, chilipeper, verse koriander, Thaise basilicum ...
  • geroosterde pompoen
  • rundvlees en kip
  • verse munt (mojito!)
  • in ceviche: de rauwe vis wordt gemarineerd met o.a. limoensap

Gerelateerde seizoensgroenten en -fruit

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294