Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kies gerust bewust met de Eco-score

De cijfers over de milieu-impact van voedsel liegen er niet om. We staan voor een belangrijke ecologische uitdaging. Maar er is ook goed nieuws: we kunnen die cijfers samen veranderen! Door anders te consumeren en de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen die minder grondstoffen verbruiken, minder vervuiling veroorzaken en beter zijn voor onze ecosystemen.

Wat is de Eco-score?

De Eco-score zorgt ervoor dat je zo’n ecologische keuze kan maken bij je dagdagelijkse consumptie. Zo maak jij makkelijk een verschil.

De Eco-score lijkt op de Nutri-Score en vat heel wat milieuaspecten samen waarop het product invloed heeft. Het is een letter- en kleurencode van A (groen) tot E (rood) die aangeeft of het voedingsmiddel een lage of hoge ecologische impact heeft.

LP_tabel-ecoscore.png

Hoe milieubewust kiezen?

De Eco-score stimuleert je om voluit te kiezen voor duurzamere voeding:

  • meer plantaardige voeding, minder en kwalitatiever vlees
  • voeding afkomstig van lokale telers, kwekers en producenten
  • producten met bio- of andere kwaliteitslabels
  • producten zonder of met een milieuvriendelijkere verpakking
  • voeding met minder impact op onze biodiversiteit, bijvoorbeeld zonder bedreigde vissoorten of niet-duurzame palmolie

 

Water, frisdrank en bereide maaltijden krijgen momenteel nog geen Eco-score. Net als verse groenten en vers fruit. We willen eerst nagaan hoe we de berekeningswijze kunnen afstemmen op die specifieke producten. Zo willen we bijvoorbeeld ook rekening houden met seizoensgebondenheid.

Hoe wordt de Eco-score berekend?

Om de ecologische impact van voedingsmiddelen te berekenen, analyseren we diverse factoren die voorkomen in de gehele levenscyclus van de producten, zoals water- en energieverbruik, lucht- of bodemvervuiling ... Deze complete levenscyclusanalyse (die rekening houdt met 16 impactcategoriën en dus veel verder gaat dan enkel de 'carbon footprint' of CO2-uitstoot van het product) resulteert in een score op 100.

Daar kennen we nog een aantal plus- of minpunten aan toe, op basis van de oorsprong van het product, de verpakking, eventuele certificeringen … Dat eindtotaal vertalen we dan in een Eco-score gaande van A (groen) tot E (rood).

Bonuspunten

In België krijgen producten met onderstaande duurzaamheidslabels 10 bonuspunten. Die met het Europese biolabel krijgen zelfs 15 punten extra. Aangezien bij Bio‑Planet het grootste deel van de producten zo'n EU Bio-label heeft, maak je bij ons dus veel makkelijker de juiste keuze!

EU Bio: label voor producten die voldoen aan de Europese biowetgeving

Fair Trade: internationaal label voor eerlijke handel met het Zuiden

UTZ: internationaal label voor duurzame landbouw in het Zuiden

Rainforest Alliance: internationaal label voor duurzame landbouw

MSC: internationaal label voor duurzaam gevangen vis

ASC: internationaal label voor duurzame kweekvis

Label Rouge: Frans kwaliteitslabel voor dierlijke producten

 

Een voorbeeld: halfvolle melk van Boni Bio

Op basis van zijn levenscyclusanalyse haalt de halfvolle melk van Boni Bio een score van 54 op 100. Die vullen we aan met bijkomende plus- en minpunten. Aangezien het om een biologisch product gaat, komen er 15 punten bij voor de factor ‘productiemethode’. Bovendien is de Boni Bio-melk 100% van Belgische oorsprong, wat nog eens 15 punten oplevert voor het criterium ‘oorsprong van de ingrediënten’: 13 punten voor het transport en 2 voor het in België gevoerde milieubeleid. Wel worden er 6 punten afgetrokken vanwege de verpakking. In totaal haalt de halfvolle melk van Boni Bio dus een score van 78 punten, goed voor een Eco-score B.

LP_melk.png
milieu-impact-melk

Waar vind ik de Eco-score?

Heel wat voedingsmiddelen hebben al een Eco-score, die vind je makkelijk:

  • op onze website. Klik op je favoriete product en de Eco-score verschijnt onder het tabblad ‘Beschrijving’.  • bij de productinfo in je Xtra-app of via de SmartWithFood-app. Download de apps via Google Play of de App Store, scan de barcode van het product en de Eco-score verschijnt.

 

Door jouw duurzame keuzes te vereenvoudigen, dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

milieu_stap_voor_stap_nl.png

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294