Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Biologisch witloof uit Ardooie

Van traditionele witloofteelt naar bioteelt in hydrocultuur. Die stap zette Geert Deceuninck zo’n drietal jaar geleden met vrouw Veerle en zoon Simon. Een idee van de REO Veiling om te beantwoorden aan de steeds grotere vraag naar biowitloof.

Hoe wordt witloof gekweekt?

Geert: “De cichoreiwortels waaruit het witloof zal groeien, kopen we aan bij twee startende bioboeren, een in Zeeuws-Vlaanderen en eentje om de hoek in Poperinge. De wortels worden licht ingevroren zodat we ze kunnen bewaren. We telen immers het jaar rond witloof.

Iedere week laten we een deel van de wortels bij 4 °C wakker worden. Na twee weken zetten we ze in ‘trekbakken’ op hoge rekken in een donkere loods op ca. 16 °C. De bakken staan in stromend water. Het water komt langs boven en volgt dan een circuit doorheen de bakken. Die stroming is belangrijk omdat er zuurstof in het water moet zitten, in stilstaand water komen er bacteriën. Na drie weken heb je mooie witte kroppen witloof die kunnen geplukt worden.”

Veerle: “Elke wortel wordt manueel getrokken en in de snijmachine gelegd. De afgesneden wortels worden door een boer opgehaald als voeding voor zijn koeien. De kroppen worden gesorteerd, schoongemaakt en vertrekken naar de inpakafdeling. Morgenvroeg liggen ze in het groenterek.”

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294