Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tarte tatin van witloof met lamsgehakt en krenten

Voorgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • lamsgehakt 250 g
  • rucola 50 g
  • stronken witloof 4
  • koriander 0.5 plantjes
  • verse tijm 4 takjes
  • zure room 2 eetl.
  • bladerdeeg 1 rollen
  • krenten 1 eetl.
  • pistachenoten (ongezouten) 2 eetl.
  • appelsap 1.5 dl
  • olijfolie 4 eetl.
  • komijnpoeder 1 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de stronken witloof in de lengte in 2 en verwijder de harde kern. Snij elke helft in 2 partjes.
  2. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
  3. Laat de krenten 10 min. weken in het appelsap. Giet het sap door een zeef in een kommetje en zet de krenten opzij.
  4. Hak intussen de korianderblaadjes fijn en de blaadjes grof.
  5. Pel de pistachenoten en hak fijn (dat gaat makkelijk als u ze in een zak steekt en erover rolt met een deegrol of glazen fles).
Bereiding (40 min. + 20 min. in de oven)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en stoof het witloof gaar en goudbruin. Voeg de tijmblaadjes en het appelsap (zonder de krenten) toe. Laat nog 5 min. stoven tot het vocht verdampt is.
  3. Leg intussen 4 kleine taartvormpjes omgekeerd op het vel bladerdeeg. Snij 4 cirkels uit het bladerdeeg die 1 cm groter zijn dan de vormpjes.
  4. Verdeel het gestoofde witloof over de taartvormpjes (in lijnen, ruiten of cirkels, naar keuze). Leg er telkens 1 deegcirkel op en vouw de randen naar binnen.
  5. Zet de taartjes 20 min. in de voorverwarmde oven.
  6. Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een pan en voeg het lamsgehakt, de fijngehakte koriandersteeltjes en de krenten toe. Maak het gehakt los met een vork en kruid met het komijnpoeder, zwarte peper en zout. Bak gaar en meng er op het einde de fijngehakte
  7. pistachenoten en de zure room onder. Hou warm.
  8. Haal uit de oven en draai elk taartvormpje om op een bord zodat het witloof bovenaan ligt.
  9. Verdeel er de gehaktmengeling over en werk af met enkele rucolablaadjes en de grofgehakte korianderblaadjes.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 538 kcal
Vetten 38.4 g
Koolhydraten 29.7 g
Eiwitten 18.5 g
Tip

Vervang het lamsgehakt door rooktempé. Bak 170 g verkruimelde rooktempé goudbruin in stap 6, samen met de koriandersteeltjes en de krenten. De rest van de bereiding is dezelfde.