Veldsla

Maak kennis met deze topper in de keuken tijdens de wintermaanden. Veldsla is op z'n best van oktober t.e.m. maart en is rijk is aan vezels en vitamine A en C. Bovendien is deze slasoort een bron van foliumzuur, kalium en ijzer.

Hoe maak je veldsla klaar?

Veldsla heeft een pittige, nootachtige smaak en kan zowel rauw als gestoofd verwerkt worden.

  • Rauw: een typische manier om rauwe veldsla te bereiden is in een winterse salade met o.a. witloof, spekjes en appel. Verder is het ook heerlijk bij je boterham of wrap, of als afwerking van bijvoorbeeld een kruidige pompoen-appelsoep.
  • Gestoofd: in een stoemp of puree kan je makkelijk veldsla verwerken. Meng rauwe veldsla door je stoemp om het te laten slinken. Dit smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld een stukje gebakken vis.

 

Hoe bewaar je veldsla?

Je kan veldsla 3 à 4 dagen bewaren in de groentelade van je koelkast. Blaadjes die al een beetje slap zijn geworden, kan je laten heropleven door ze 20 minuten onder te dompelen in ijskoud water en ze daarna goed droog te zwieren.

Veldsla schoonmaken

  1. Ga voorzichtig te werk. Snij eventuele wortels af en verwijder beschadigde blaadjes. 
  2. Dompel de sla vervolgens onder in koud water en roer voorzichtig om de blaadjes te wassen. Doe dit niet onder stromend water, want dan kneus je de blaadjes. 
  3. Laat de veldsla drogen op een vel keukenpapier of zwier hem voorzichtig droog in een slazwierder.  

Gerelateerde seizoensgroenten en -fruit

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294