Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Pure taste

Scandinavische keuken

Puur, eenvoudig, voedzaam én lekker! Heb jij de Scandinavische keuken al ontdekt? 

Easy how-to: gravad lax

Meng 2 eetl. zeezout en 2 eetl. suiker samen met een grofgehakt plantje dille en leg het mengsel tussen twee zalmfilets. Leg er iets zwaars op zodat de smaak goed in de vis dringt en laat een nachtje trekken in je koelkast. Snij daarna in flinterdunne plakjes en serveer op een stukje roggebrood.

LP_image_scandinavische_keuken1.jpg

De essentials

Dille
Dit verse, groene kruid heeft een anijsachtige smaak die pit brengt in visgerechten. Het is ook lekker als afwerking in dressings, salades en soepen.

Rode biet
Deze knolgroente kan perfect geteeld worden in de harde, koude, Scandinavische grond en wordt dan ook veel gebruikt in deze keuken (vooral met aardappelen). Wil je de mooie rode kleur bewaren, kook de bietjes dan in hun geheel, met het begin van de steeltjes er nog aan. Je kan ze ook opgelegd eten, op smaak gebracht met kaneel en mosterdzaadjes.

Zalm
Scandinaviërs zijn echte viseters. Vooral op zalm zijn ze verzot. Een van de meest gegeten zalmgerechten is gravad lax ('begraven zalm'). Ook wij hebben zalm in de rekken: biologisch gekweekte zalm met vel en verschillende soorten gerookte zalmfilets.

Kardemom
Kardemom wordt samen met kaneel en nootmuskaat gebruikt om zowel hartige als zoete gerechten op smaak te brengen. Scandinaviërs zijn echte zoetekauwen en eten altijd iets van gebak bij de koffie. Wij hebben kardemom in gemalen vorm en in peultjes.

Zure room
Aan deze room zijn melkbacteriën toegevoegd zodat de room een zuurdere smaak krijgt. De smaak is lekker in koude gerechten (sausjes, dressings …), maar door de kans op schiften is zure room niet zo geschikt voor warme bereidingen.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294