Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Hasselback-aardappelen met zalm, zure room en gemarineerde bietjes

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • gerookte zalm 200 g
  • rode bieten 4
  • dille (vers) 6 takjes
  • sjalotten 2
  • vastkokende aardappelen 600 g
  • zure room 200 g
  • boter 2 eetl.
  • mosterdzaad 1 koffiel.
  • paneermeel 2 eetl.
  • kokosbloesemsuiker 2 eetl.
  • wittewijnazijn 2 eetl.
  • kaneel 1 snuifjes
  • gemalen kardemom 1 snuifjes
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Wrijf de ongeschilde aardappelen goed schoon onder koud water en dep droog. Snij in dunne plakjes met een scherp mes, maar zorg ervoor dat je ze niet helemaal doorsnijdt. Leg naast elkaar in een ovenschaal.
  2. Snipper de sjalotten en 5 takjes dille fijn en meng onder de zure room. Kruid met zwarte peper en zout.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bereiding (55 min.)
  1. Smelt de boter in een steelpannetje of de microgolf en bestrijk de aardappelen met ongeveer 1/3 van de boter.
  2. Zet 30 à 40 min. in de voorverwarmde oven. Bestrijk elke 10 min. met wat boter. Bestrooi met het paneermeel 10 min. voor het einde van de baktijd.
  3. Doe intussen de rode bieten in een kookpot en voeg water toe tot ze net onderstaan. Kook ± 20 min. gaar.
  4. Breng intussen 3 dl water aan de kook en laat er de kokosbloesemsuiker in smelten. Voeg de wittewijnazijn, de kaneel, het mosterdzaad en de kardemom toe.
  5. Giet de bieten af, pel en snij in blokjes. Giet er dan het suiker-azijnmengsel over.
Afwerking

Verdeel de aardappelen, de rode bieten en de sneetjes gerookte zalm over 4 borden. Lepel er wat zure room over en werk af met het laatste takje dille. Serveer met een gemengd slaatje.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 489 kcal
Vetten 22.5 g
Verzadigde vetzuren 11.8 g
Koolhydraten 51.2 g
Suikers 21.7 g
Vezels 6.4 g
Eiwitten 18.1 g
Zout 2 g