Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Fresh & Veggie

Verser dan vers en toch niet zelfgemaakt? Het kàn. De groentesalades en -quiches van Fresh & Veggie zijn al vijftien jaar een hit in de bedieningstoog van Bio-Planet.

Alles manueel

Wie door de dorpsstraat van Balegem rijdt, vermoedt niet dat achter een van de gevels een belangrijke leverancier van Bio-Planet huist. Klein maar fijn, het is de perfecte omschrijving voor Fresh & Veggie, het voedselproductiebedrijf van Catherine Schepers en haar neef Jeremy Khammavong. Geen industriële grootkeuken, geen bandwerk, maar achttien paar handen die 100 % vegetarisch lekkers bereiden met kraakverse bio-ingrediënten. In het productieatelier (de ruimbemeten achterkeuken) staan wel enkele machines. “Maar die dienen alleen om het handwerk te vergemakkelijken”, vertelt Jeremy. “We doen alles manueel omdat we niet willen inboeten op kwaliteit. Het draait allemaal om de smaak.”

LP_image_vertical_vers-veggietest1.jpg

Kruiden en groenten worden met de hand gesneden, want dan komen de beste aroma’s vrij.

Jeremy van Fresh & Veggie

LP_Hero_vers-veggie1.png

Recht van het veld

Nog een reden waarom Fresh & Veggie bij handwerk zweert: de houdbaarheid van hun assortiment. “We werken supervers, met producten uit de buurt die we rechtstreeks bij de kweker halen”, zegt Catherine. “Vanmorgen stond ik al om 7 uur bij de bioboer om een lading lente-uitjes te halen. Ze waren nog nat toen ik ze meenam, recht van het veld. Tegen de middag waren ze al verwerkt in onze slaatjes en vertrokken ze richting bedieningstoog."

"Die versheid is onze trots én onze troef. Maar onze producten zijn beperkt houdbaar. We pasteuriseren niet. Door voeding te verhitten gaan kostbare voedingsstoffen verloren. Daar doen we niet aan. De beperkte houdbaarheid bewijst dat er leven in onze producten zit. Dat we toch tien dagen kunnen garanderen, ligt aan onze manier van werken. Als je groenten machinaal versnijdt, komen er meer melkzuurbacteriën vrij en zullen ze sneller bederven.”

LP_Hero_vers-veggie2.png

Nieuw: ALM-kazen

Wekelijks rolt maar liefst 2.200 kilo broodbeleg in de vorm van spreads, salades en patés buiten bij Fresh & Veggie. Maar er worden eveneens maaltijdsalades, warme gerechten en groentetaarten gemaakt. Sinds kort ligt ook de ALM van Fresh & Veggie bij Bio-Planet in de rekken. ALM is een plantaardig alternatief voor kaas.

Jeremy: “Het is een zachte smeerkaasachtige spread op basis van minstens 20 % rauwe amandelmelk. Vegan ‘kaas’ wordt vaak van cashewnoten gemaakt, maar amandel vinden we lekkerder. De nootjes halen we bij een boer in Spanje waar ze puur natuur worden geteeld. Zo zitten ze niet alleen bomvol gezonde voedingsstoffen, maar blijft ook de smaak optimaal behouden.”

ALM is er in drie smaakvariaties: black pepper, sweet paprika en golden fenegriek.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294