Aardappelen

Lekker, voedzaam en onmisbaar in onze Belgische keuken: aardappelen. Ze zijn daarnaast ook nog eens enorm veelzijdig! Aardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar de nieuwe oogst van Belgische bodem vind je tijdens de zomermaanden in de winkels. Ontdek de verschillende soorten en laat je inspireren door onze recepten. 

Soorten aardappelen

Deze oer-Vlaamse klassieker bestaat in verschillende vormen en soorten. Ze hebben elk hun eigen charmes en veelzijdige manieren om klaar te maken.

  • Krieltjes zijn zowel geschild als ongeschild lekker. Je kan ze makkelijk koken, roosteren en grillen. In puree zijn ze iets moeilijker te verwerken, maar na het garen kan je ze wel pletten met een vork om zo een meer brokkelige structuur te krijgen. Ze kunnen ook langzaam worden gegaard in een aromatische bouillon samen met andere groenten. Krieltjes passen goed bij parmezaan, blauwe kaas, cheddar, geitenkaas ... 
  • Vastkokende aardappelen bevatten relatief weinig zetmeel waardoor ze hun vaste en fijne structuur behouden na het koken. Ze zijn dus ideaal om te koken, stomen, bakken of roosteren. Lekker in een zomerse salade of op een spiesje bij de barbecue. Je kan er ook een lekker geprakte puree van maken. Meng er wat zure room en verse kruiden onder en serveer met bijvoorbeeld gebakken vis. Deze aardappelsoort heeft de langste kooktijd
  • Bloemige of kruimige aardappelen, ook wel afkokers genoemd, vallen een beetje uit elkaar na het koken omdat ze veel meer zetmeel bevatten. Je kan ze gewoon zo serveren, maar bloemige aardappelen lenen zich ook goed voor gepofte patatjes, frieten, gratin, rösti en puree. Als je ze bakt of roostert, krijgen ze een krokant kruim.
  • Zoete aardappelen zijn eigenlijk geen aardappelen, maar wel knollen. Qua vorm lijken ze er wel op, maar hun smaak is eerder zoet. Bataat is net zo veelzijdig als een gewone aardappel. Je kan het pureren, bakken, stomen, garen in de oven en frituren. 

Hoe bewaar je aardappelen?

Een nieuwe voorraad aardappelen in huis gehaald? Ideaal bewaar je ze op een koele, donkere plaats (± 10 °C), zoals in de kelder. Je legt ze best niet in de koelkast, want de kou kan de smaak beïnvloeden omdat het zetmeel in de aardappel wordt omgezet in suiker waardoor ze zoeter gaan smaken.

Hoe kan je aardappelen klaarmaken?

  • Gekookt in lichtgezouten water
  • Geroosterd in de oven of op de BBQ
  • Gepureerd met room, olijfolie, groene kruiden, specerijen ...
  • Gebakken in dunne schijfjes in de pan in olijfolie

Wist-je-datjes over patatjes

  • Aardappelen houden niet van water. Laat ze dus geen halve dag weken. Kook ze gaar in zo weinig mogelijk water in een afgedekte kookpot.
  • Aardappelen zijn echte vitamine C-bommen. In een aardappel zit maar liefst een derde meer vitamine C dan in een sinaasappel.
  • Welke kruiden passen bij aardappelen? Tijm, rozemarijn, zwarte peper, paprika, sumak, ras el hanout, kerrie of kurkuma.
  • Zowel vlees, vis, als gevogelte passen perfect bij krieltjes. Gerookte vis zoals zalm en makreel gaan dan weer ideaal samen met een aardappelsalade.    
  • Aardappelen hebben van nature een stevige, egale en heldergele (of rode) schil. Laat ze liggen als ze groen verkleurd zijn, uitlopers hebben of zuur ruiken.
  • Gooi de schillen niet weg, maar maak er zelfgemaakte chips van!

Zijn aardappelen dikmakers?

Wist je dat aardappelen helemaal geen dikmakers zijn? Die misvatting is te wijten aan sommige bereidingswijzen, zoals frituren of bakken. Gekookte aardappelen bevatten in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en leveren veel voedingsstoffen. Zo is de aardappel een bron van kalium. Een ‘normale’ portie ongeschilde aardappelen bevat 1.600 milligram kalium, oftewel de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als je ze met de schil eet, barsten aardappelen bovendien van de vezels. Eén ongeschilde aardappel bevat 7 gram vezels, wat een vierde is van de dagelijkse richtlijn. De geschilde variant levert slechts één gram vezels op.

 

 

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294