
Veggiecurry met aardappel en wortel
Ingrediënten
- wortelen 300 g
- rode paprika's 1
- koriander (vers) 1 plantjes
- gember (vers) 2 cm
- aardappelen 800 g
- knoflook 5 teentjes
- basmatirijst 250 g
- tomatenstukjes (blik) 500 g
- kokosmelk 2.5 dl
- olijfolie 4 eetl.
- kardemompeultjes 3
- komijnzaadjes 4 eetl.
- korianderzaad 2 eetl.
- zwarte mosterdzaad 1 eetl.
- maanzaad 1 eetl.
- fenegriek 1 eetl.
- kurkuma 1 eetl.
- garam masala 1 eetl.
- zwarte peper (korrels) 1 koffiel.
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
- Schil de aardappelen en de wortelen en snij in blokjes van 2 cm.
- Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij in stukken.
- Schil en rasp de gember.
- Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes.
- Snipper de koriander fijn.
Bereiding (15 min. + 25 min.)
- Rooster de kardemomzaadjes lichtjes in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof samen met het komijn-, koriander-, mosterd- en maanzaad en de zwarte peperkorrels.
- Mix de geroosterde zaadjes en de fenegriek, de kurkuma en de garam masala tot een poeder (bijv. met een blender).
- Stoom de aardappel- en wortelblokjes op een zacht vuur.
- Kook de basmatirijst 12 min. in 5 dl lichtgezouten water. Giet af.
- Voeg intussen de olijfolie toe aan de kruiden- en zadenmengeling. Bak lichtjes en roer voldoende, zodat de zaadjes niet verbranden. Voeg de paprika toe.
- Voeg de gember en het knoflook toe en bak glazig op een zacht vuur. Voeg de tomatenblokjes toe en laat 5 min. sudderen. Giet er de kokosmelk bij en laat een paar minuten inkoken. Voeg de gestoomde aardappelen toe.
- Voeg op het einde de wortelen toe en laat zachtjes onafgedekt inkoken.
Afwerking
Serveer met de basmatirijst en verse koriandersnippers.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
655 kcal
Vetten
22.3 g
Verzadigde vetzuren
10.4 g
Koolhydraten
95.5 g
Suikers
12.7 g
Vezels
9.1 g
Eiwitten
13.2 g
Zout
0.1 g
Tip
Gebruik kant-en-klare currypasta in plaats van je eigen kruidenmix.