Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Een veilige thuis voor wilde bijen

Bijenhotels zijn perfecte broed- en schuilplaatsen voor wilde bijen. Daarom plaatsen we aan onze winkels in Nossegem en Grimbergen zo'n insectenherberg. Zo geven we de biodiversiteit een duwtje in de rug.

Zoem-zoem van plant tot bloem

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om wilde bijen en niet om honingbijen die in een bijenkorf leven. Wilde bijen hebben een sleutelrol in de natuur: ze zorgen voor de bestuiving van 80 % van alle landbouwgewassen. Zonder wilde bijen geen oogst en geen voedsel. Geen wonder dat er steeds meer stemmen opgaan om deze insecten te beschermen.

Laat wilde bijen niet sterven

De wilde-bijenpopulatie gaat helaas al jaren achteruit. De boosdoener? Da’s een oude bekende: de mens. Bijen hebben nectar nodig, maar in de moderne akkers en weiden is er weinig plaats voor bloemen. De bijen raken verzwakt door pesticiden, stress en honger. Zo worden ze vatbaarder voor ziektes en parasieten.

Daarom is het belangrijk dat we wilde bijen een handje helpen. Door bloemenweides aan te leggen, grasbermen minder te maaien en bijenhotels te plaatsen. Bio-Planet maakt er alvast werk van! 

Lang leve de biodiversiteit

Een bijenhotel bestaat uit houten balkjes met allemaal gaatjes: dat zijn de leefkamers van de bijen. Hier vinden ze beschutting en kunnen ze zich voortplanten. Daarnaast komen er nog tal van andere insecten op bezoek: zoals gaasvliegen, lieveheersbeestjes en oorwormen. Al deze nuttige beestjes maken deel uit van de ecologische kringloop. Ze eten bladluizen en rupsen op en dienen zelf als voedsel voor de vogels. Zo ondersteunen we niet alleen de wijlde bijen maar de hele biodiversiteit. 

LP_image-insectenhotel.png

Wakkere bijenweetjes

  • In België leven zo’n 375 soorten wilde bijen.
  • Wilde bijen maken geen honing maar spelen een sleutelrol bij het bestuiven van planten en landbouwgewassen.
  • Van bijen hoef je niet bang te zijn. Het zijn vredelievende beestjes die alleen agressief worden als hun nest in gevaar is.
  • De vrouwtjes bouwen het nest en doen het meeste werk. Ze hebben een angel maar meestal is die niet sterk genoeg om door een mensenhuid te prikken.
  • Twee derde van de bijensoorten nestelt ondergronds. 

Door bijenhotels te plaatsen nabij onze Bio-Planet-winkels, geven we wilde bijen een veilige thuis en beschermen we de biodiversiteit. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap. 

milieu_stap_voor_stap_nl.png

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294