Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Boni Bio-eitjes zonder eendagshaantjes

In Europa worden jaarlijks zo’n 300 miljoen mannelijke legkuikens, de zogenaamde eendagshaantjes, gedood omdat ze geen nut hebben in de voedselketen. Dankzij de innovatieve Seleggt-techniek kunnen we na 9 broeddagen al vaststellen of het ei tot een haantje of een legkip zal uitgroeien. De eieren die haantjes zouden voortbrengen, worden verwerkt tot dierenvoeder. Zo vermijden we dat heel wat mannelijke legkuikens gedood moeten worden. Een verhaal van de kip en het ei.

Wat gebeurt er met mannelijke legkuikens?

Eieren die in de handel verkocht worden, komen van vrouwelijke legkippen, dat is geen verrassing. De mannelijke legkuikens worden kort nadat ze uit het ei komen gedood omdat ze geen eieren leggen en ook niet kunnen gebruikt worden in de voedselproductie. Om legkuikens hetzelfde gewicht te geven als vleeskippen, is namelijk drie tot vier keer zoveel voeding nodig. Bovendien zit er aan een leghaan ook nog eens minder vlees. Ze opkweken is dus economisch niet haalbaar en zou ecologisch heel belastend zijn.

Vroege selectie van de eieren

Om het doden van eendagshaantjes te vermijden, analyseren we het ei met de Seleggt-techniek. Zo kunnen we het geslacht van het legkuiken al bepalen op broeddag 9, zonder het broedproces te verstoren. De eieren die haantjes zouden voortbrengen, worden niet uitgebroed maar verwerkt tot eierpoeder voor diervoeder. Onze witte Boni Bio-eitjes zijn de eerste Belgische bio-eieren waar deze selectie wordt gemaakt.  

bio-eitjes-infographic

De innovatieve Seleggt-techniek

  • Met een sensor wordt vroeg in het broedproces (dag 9) gecontroleerd of een ei bevrucht is. 
  • Als het ei bevrucht is, wordt er met een laser een klein gaatje in de schaal gebrand.
  • Door de omgevingsluchtdruk te verhogen, kan een druppeltje vocht uit het ei worden geperst.
  • Dit druppeltje wordt met een markeervloeistof getest op de aanwezigheid van oestronsulfaat, een hormoon dat alleen aanwezig is in vrouwelijke eieren.
  • Nadien sluit het membraan zich vanzelf weer.
  • De eieren die zouden uitgroeien tot haantjes, worden uit de keten gehaald en verwerkt tot hoogwaardig diervoeder.
  • De vrouwelijke eieren worden verder uitgebroed tot leghennen.

Ons engagement

We starten bij onze witte Boni Bio 10 vrije-uitloopeieren, later volgen ook onze andere verse eieren. We streven ernaar om deze techniek begin 2022 te kunnen toepassen in de keten van alle verse eieren die Bio-Planet verkoopt

Biologische vrije uitloop

Bij Bio-Planet verkopen we enkel bio-eieren van vrije uitloop van biologisch geteelde kippen. Het leven van deze biologische legkippen is dus sowieso onderworpen aan hoge standaarden op vlak van dierenwelzijn. Wist je dat deze legkippen 1/3 van hun leven buiten lopen? Als ze toch binnen zitten, krijgen ze 1/3 meer plaats dan kippen in de conventionele pluimveeteelt (6 kippen per m² in de biopluimveeteelt versus 9 kippen in de conventionele pluimveeteelt dus).

We maken ons sterk dat we door te kiezen voor bio én vrije uitloop, we ook inzetten op meer dierenwelzijn voor deze legkippen. De diervriendelijke methode om vooraf het geslacht te bepalen, maakt deel uit van deze visie.

Bewust consumeren

Bio-Planet staat voor bewust consumeren, met aandacht voor mens, planeet en dier. Daarom vinden we het vanzelfsprekend dat wij waar we kunnen, het dierenwelzijn in onze productieketens verbeteren. 

Zo dragen we een steentje bij aan een beter dierenwelzijn, stap voor stap.

stap voor stap

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294