Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Pure taste

Appelazijn is fijn

Lange tijd was balsamicoazijn the thing in de keukenkast van veel foodies. Vandaag is appelazijn the next best thing. En dat is geen wonder, want appelazijn of ciderazijn is lekker veelzijdig, friszuur én fruitig. Ontdek waarom wij deze azijn zo fijn vinden!

Op basis van appels

Terwijl witte- en rodewijnazijn, balsamicoazijn en sherryazijn op basis van druiven worden gemaakt, liggen ... appelen aan de basis van appelazijn. Wanneer appelsap gist, worden de zoetstoffen van de appels omgezet in alcohol. Zo ontstaat er wijn (of cider). Als er geen water maar lucht bij de wijn komt, gaat het gisten langzaam verder en wordt de alcohol omgezet in zuur. Dé basis van elke azijn.

Frans of Italiaans?

Bij Bio-Planet vind je verschillende soorten natuurlijke appelazijn, waaronder Franse appelazijn (750 ml) van Côteaux Nantais en Italiaanse appelazijn (100 ml) van Mengazzoli uit Mirandola bij Modena. Naast de verschillende oorsprong zijn er nog heel wat verschillen tussen beide appelazijnen.

  • De Franse appelazijn wordt gemaakt met appelen uit de eigen boomgaard van 96 hectare - die maar liefst 37 verschillende variëteiten telt! - en heeft alles wat je van een klassieke appelazijn verwacht: hij is goudgeel, friszuur, fruitig en draagt zelfs een hint van vanille in zich door enkele weken te rijpen in eiken vaten. Kortom, de ideale allround keukenazijn.
  • De appelazijn uit Italië wordt gemaakt met natuurlijk gefermenteerd en geconcentreerd appelsap en rijpt minstens 20 maanden in eiken vaten. Hierdoor is de appelazijn iets donkerder, stroperiger, aromatischer én zoeter van smaak dan de Franse. Kortom: een echte delicatesse om je gerechten (nog) ‘n niveautje hoger te tillen!

De perfecte match

  • Gebruik de Franse appelazijn om je salades en dressings op een originele manier af te smaken. Ook lekker bij gevogelte, witte vis en zalm. Voeg tijdens de bereiding toe of à la minute voor een aangenaam verrassend zuurtje, die menig chef doet kirren van plezier.
  • De zoetzure appelazijn uit Italië doet het dan weer goed bij rijstgerechten, gegrild of traag gegaard kalfsvlees, fruittaart (zoals apfelstrudel), fruitsalade en roomijs.

Altijd anders: frisse kruidendressing

Hak de blaadjes van 1/2 plantje platte peterselie en 1/2 plantje bieslook fijn. Meng de verse kruiden met 1 eetl. appelazijn en 3 eetl. extra vierge olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout.  Serveer als fris kruidensausje bij gebakken tofoeblokjes, gebakken kip of gegrilde zalm. 

Tip Haal je straks appelazijn in huis? Laat je nu al inspireren door deze dressing en twee verrukkelijke recepten met appelazijn.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294