Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Zoetzure varkensreepjes met courgetti en rijst

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • varkenssneden (beenhouwerij) 500 g
  • courgettes 3
  • kerstomaten 200 g
  • gember 2 cm
  • koriander 0.5 plantjes
  • sjalotten 2
  • knoflook 1 teentjes
  • rijst 250 g
  • gepelde amandelnoten 70 g
  • ahornsiroop 2 eetl.
  • olijfolie 4 eetl.
  • appelazijn 2 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de varkenssneden in reepjes.
  2. Hak het knoflook fijn.
  3. Meng de appelazijn met de ahornsiroop en kruid met zwarte peper en zout. Roer er het knoflook onder. Meng de marinade onder het vlees en laat ± 15 min. marineren in de koelkast.
  4. Snij intussen de ongeschilde courgettes in dunne sliertjes met een spiraalsnijder of een dunschiller.
  5. Snij de kerstomaten in 4. Snipper de sjalotten fijn en rasp de gember.
  6. Rooster de amandelnoten in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Hak grof (dat gaat makkelijk als je ze in een zakje steekt en erover rolt met een deegrol of glazen fles).
  7. Hak de korianderblaadjes grof.
Bereiding (40 min. + 15 min. marineren)
  1. Haal de varkensreepjes uit de marinade en dep een beetje droog. Zet de marinade opzij. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de reepjes aan alle kanten goudbruin en gaar. Voeg op het einde de marinade toe en laat nog even bakken. Haal uit de pan.
  2. Kook intussen de rijst gaar in 5 dl licht gezouten water (kooktijd: zie verpakking). Neem van het vuur en dek af met een propere keukenhanddoek. Laat zo 5 min. stomen.
  3. Verhit 2 eetl. olijfolie in de pan van het vlees en stoof de fijngesnipperde sjalotten en de gember enkele minuten al roerend glazig. Voeg de courgetteslierten toe en stoof nog enkele minuten.
  4. Voeg op het einde de kerstomaten toe en kruid met zwarte peper en zout.
  5. Doe de varkensreepjes bij de groenten en laat nog even opwarmen.
Afwerking

Werk af met de grofgehakte amandelnoten en korianderblaadjes. Serveer met de rijst.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 727 kcal
Vetten 27.4 g
Koolhydraten 75.6 g
Eiwitten 43.7 g