Top 5 barbecue tips
Van aansteken tot schoonmaken, met deze handige tips wordt je barbecue gegarandeerd een groot succes. Nog wat inspiratie nodig? Neem zeker een kijkje in onze BBQ recepten.
1. Hoe de BBQ aansteken?
1. Strooi een laag houtskool of briketten op de bodem van je BBQ (zet de ventilatiegaten helemaal open).
2. Leg er een paar aanmaakblokjes tussen. Steek ze aan en wacht even tot ze vlam vatten.
3. Leg met een tang de houtskool of briketten zo dicht mogelijk bij de vlam (zonder dat je het vuur volledig dooft). Zijn de kolen na 15 à 20 min. roodgloeiend? Dan kan je beginnen bakken.
Steek je BBQ het liefst aan met bruine aanmaakblokjes. Die zijn gemaakt van overwegend natuurlijk materiaal zoals naaldhout en/of plantaardige olie. Of maak zelf een natuurlijk aanmaakblokje met houtzaagsel en kaarsvet.
2. Kokosbriketten, houtskool of hout?
Briketten gemaakt van de schalen van kokosnoten zijn een ecologisch alternatief voor houtskool. Ze branden ook beter en langer.
Het verbranden van duurzame houtskool is op zich beter voor het milieu dan puur hout, want het brandt heter, langer en schoner. Kies voor houtskool met FSC- en PEFC-keurmerk, uit duurzaam beheerde bossen.
Wil je puur hout gebruiken? Kies dan voor hardhout zoals eik of beuk. Dat brandt langer en geeft meer warmte. Aromatischer hout zoals laurier, appel of kastanje geven een subtiele smaak aan je gerechten. Gebruik zeker geen behandeld of gevernist hout.
3. Hoeveel BBQ vlees per persoon?
Voor een gemiddelde eter voorzie je 500 à 600 g (alles bij mekaar: vlees-vis-veggie-groenten-saus-brood). Dat wil zeggen bijvoorbeeld 150 g kip, 1 worstje of (veggie)hamburger, 150 g ribbetjes, 1 aardappel in de schil, 1 tomaat, 1/3 komkommer, 150 g salade en enkele sausjes.
4. Hoe bak je vlees op de BBQ?
Werk in 2 warmtezones op je BBQ. Laat eerst je houtskool gloeiendheet worden, leg daarna aan één kant veel kolen en aan de andere kant een dunnere laag. In de heetste zone kan je vlees dichtschroeien, dan verhuis je het naar de andere zone om langzaam verder te garen.
Gebruik een kernthermometer. Zo weet je wanneer je vlees perfect gaar is.
- Kip en ander gevogelte: 70 °C
- Eend: 65 °C (mag wat rosé zijn)
- Varken: 63 à 70 °C (licht rosé tot wit)
- Lam: 60 à 65 °C
- Rood vlees: 48 à 55 °C (afhankelijk of je het saignant of à point wil)
- Worst: 70 °C
5. Hoe het BBQ rooster schoonmaken?
Er zijn verschillende trucs om je rooster weer schoon te maken.
- Prik een halve citroen of ui op een vork en wrijf hiermee over het nog hete rooster.
- Wikkel het rooster in vochtig krantenpapier en laat een nachtje zo liggen.
- Leg je (afgekoelde!) rooster een nacht in het gras en laat de dauw z’n werk doen. Wrijf het rooster daarna schoon met keukenpapier.
- Los een vaatwastablet op in kokend water. Laat hierin je rooster een halfuurtje weken.
Klaar voor nog meer barbecue tips?
Je leest ze allemaal in onze zomerse BBQ gids.
NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be
KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294