Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Wat is bio?

'Bio' of 'Biologisch' betekent dat een product voldoet aan bepaalde strenge normen, zo mogen bio boeren geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. De term 'biologisch' is bovendien wettelijk beschermt, niet elk product of merk mag het zomaar op zijn verpakking zetten. Dankzij het bio label ben je dus altijd zeker dat je een puur product in handen hebt.

Wat zijn bio producten?

Bio producten zijn gemaakt van grondstoffen of ingrediënten van agrarische oorsprong die geteeld zijn zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ze zijn onderworpen aan strenge regels en enkel producten die eraan voldoen mogen het Europese bio label dragen. Daarbij gaat het meestal over voedingsproducten, maar ook andere producten kunnen biologisch zijn.

Hoe herken je bio producten?

Bio producten kan je herkennen aan het Europese bio label (een blaadje op een groene achtergrond). Dankzij dat label ben je zeker dat producenten geen pesticiden of andere chemicaliën gebruiken om hun producten te kweken en dat de dieren worden behandeld volgens de voorschriften van de bio wetgeving.

Bij Bio-Planet vermelden we op het prijsetiket of een product bio is en dragen de meeste producten sowieso het bio label.

Waarom kiezen voor bio?

Bio producten zijn gegarandeerd van hoge kwaliteit, de bio wetgeving stelt namelijk erg hoge eisen aan alle bio producten. 

Bio daagt ook onze smaakpapillen weer uit. Misschien zijn de pure smaken nog wel de belangrijkste reden om voor bio te kiezen. Een bio tomaat smaakt nog écht naar tomaat. Vooral de langzame groei van biologisch geteelde producten zou een positieve invloed op de smaak hebben. Bio groenten krijgen voldoende tijd om te rijpen en uit te groeien tot kleine of iets grotere smaakbommen.

Wat zijn bio groenten?

Bio groenten worden gekweekt zonder chemische pesticiden en industriële meststoffen. Dat is het allergrootste verschil. Voor de bio teler begint alles bij een vruchtbare bodem terwijl een conventionele teler eerder zijn plantgoed zal voeden. De bio teler stimuleert de bodem met biologische materie zoals klaver en groenbemester en beschermt zijn planten met insecten en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Hoe herken je bio groenten?

Bio groenten herken je aan het bio garantielabel en het Europese bio label op de verpakking.  Bij Bio-Planet kun je de productinfo van de losse groenten nakijken op de productkaart. Die kaart hangt aan de kist waarin de groenten verhandeld worden. Je moet er het woord ‘biologisch’ en het Europese bio label zeker op terugvinden.

Waarom zijn bio groenten duurder?

Het telen van bio groenten vraagt meer manueel werk en dus meer manuren. Dat vertaalt zich in de prijs. Daarnaast heb je de controles die ook een kost met zich meebrengen. Bovendien is de opbrengst bij biologische landbouw vaak kleiner, omdat de bio boer minder mogelijkheden heeft om in te spelen op onvoorziene omstandigheden

Wat is biologische landbouw?

Geen kunstmest

Bij bio is de gezondheid van de bodem cruciaal voor de bio boer. Want bio gewassen halen hun voeding voornamelijk uit het bodemecosysteem. Daarom gebruikt hij stalmest, compost of andere natuurlijke bemestingsstoffen die het leven in de bodem respecteren.

Geen chemisch-synthetische pesticiden

Bij biologische teelt willen landbouwers ziekten, plagen van insecten of onkruid in de eerste plaats voorkomen. Dit doen ze door de bodem gezond te houden en door preventieve maatregelen.

Meerjarige vruchtwisseling

Bij bio landbouw worden afwisselend andere gewassen geteeld op een veld, dat is goed voor de vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem. Elke teelt laat sporen na die nuttig zijn voor de volgende teelten. Vruchtwisseling is ook belangrijk voor de gezondheid van de planten. Het helpt om te voorkomen dat een ziekte zich nestelt op een bepaald veld.

Maak kennis met een echte bio boer: Dirk van bio boerderij De Lochting.

Wat is biologische veeteelt?

Geen gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s)

In biologische veeteelt krijgen de dieren gecontroleerde biologische voeding. Het is absoluut verboden om ze te voederen met genetisch gemanipuleerd voedsel of voedsel met genetisch gemanipuleerde bestanddelen.

Ruimte

In de biologische veeteelt is voor elke diersoort vastgelegd hoeveel binnen- en buitenruimte ze nodig hebben. Voor melkkoeien is dat bv. 6 m² stalruimte. En onze kippen scharrelen buiten vrij rond op grote weiden met een minimum loopruimte van 4 m² per kip. 

Geen antibiotica

Bij bio kiezen we voor sterke rassen, gezonde voeding en voldoende beweging, zo worden ziektes bij dieren voorkomen. Preventieve behandelingen en antibiotica zijn niet toegestaan in bio veeteelt.

Maak kennis met een echte bio boer: Bart van geitenboerderij De Volle Maan

Meer info over de regels en de lastenboeken in de bio landbouw, veeteelt en voedselverwerking vind je op bioforum.be.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294