Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Bio en biologisch

‘Bio’ en ‘biologisch’ zijn wettelijk beschermde termen. Om die termen te mogen gebruiken, moeten producenten bepaalde normen respecteren. Die normen zijn vastgelegd in de Europese biowetgeving.

Basisregels voor biologische landbouw

Geen kunstmest

Biogewassen halen hun voeding voornamelijk uit het bodemecosysteem. De gezondheid van de bodem is dus cruciaal voor de biolandbouwer. Daarom gebruikt hij stalmest, compost of andere natuurlijke bemestingsstoffen die het leven in de bodem respecteren.

LP_image_Seizoen.png

Geen chemisch-synthetische pesticiden

Biolandbouwers willen ziekten, plagen van insecten of onkruid in de eerste plaats voorkomen. Dit doen ze door de bodem gezond te houden en door preventieve maatregelen.

Meerjarige vruchtenwisseling

Door afwisselend andere gewassen te telen op een veld, verbeteren de vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem. Elke teelt laat sporen na die nuttig zijn voor de volgende teelten. Vruchtwisseling is ook belangrijk voor de gezondheid van de planten. Het helpt om te voorkomen dat een ziekte zich nestelt op een bepaald veld.

Basisregels voor bioveeteelt

Geen gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s)

De dieren krijgen gecontroleerde biologische voeding. Het is absoluut verboden om ze te voederen met genetisch gemanipuleerd voedsel of voedsel met genetisch gemanipuleerde bestanddelen.

LP_image_Respect.png

Ruimte

Voor elke diersoort is vastgelegd hoeveel binnen- en buitenruimte ze moeten hebben. Voor melkkoeien is dat bv. 6 m² stalruimte. En onze kippen scharrelen buiten vrij rond op grote weiden met een minimum loopruimte van 4 m² per kip. 

Geen antibiotica

Door te kiezen voor sterke rassen en te zorgen voor gezonde voeding en voldoende beweging worden ziektes bij dieren voorkomen. Preventieve behandelingen en antibiotica zijn niet toegestaan in bioveeteelt.

Meer info over de regels en de lastenboeken in de biolandbouw, veeteelt en voedselverwerking vind je op bioforum.be.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294