Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Wat is het verschil tussen biozuivel en 'gewone' zuivel?

Om je melk, boter, kazen ... het label 'biologisch' te mogen opplakken, moet je als zuivelproducent beantwoorden aan een hele reeks strenge regels en voorwaarden. Dierenwelzijn en respect voor het milieu staan daarbij altijd voorop.

Alles puur natuur

Biologische melk wordt geproduceerd op een manier die beter is voor de koeien, schapen of geiten, de weilanden en de omgeving. Zo krijgen de dieren, naast het weidegras, enkel biologisch voer te eten. Dat moet de veehouder ofwel zelf telen, ofwel aankopen bij een biologisch landbouwbedrijf uit de regio. 

Een biologische boer gebruikt ook geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor vind je niet alleen koeien in de wei, maar ook vogels, vlinders, bijen ... én naast het malse gras ook veel wilde bloemen en kruiden. Een gevarieerd menu voor de dieren dus. En dat proef jij dan weer terug in de melk, boter of kaas.

Wist je trouwens dat een biologische koe op een mooie dag wel zo'n 60 kg gras, klaver en kruiden eet en daarnaast ongeveer 80 liter water drinkt? Daar maakt ze dan, rustig herkauwend, ongeveer 20 liter lekkere biomelk van!     

Een comfortabel leven, binnen én buiten

Gelukkige dieren, lekkere melk! Rond een bioveehouderij zal je altijd veel weilanden zien, want de koeien, schapen en geiten moeten minstens tussen half mei en half oktober vrij naar buiten kunnen om te grazen. Meer mag natuurlijk ook, maar dat is met het natte klimaat in ons land niet altijd even vanzelfsprekend.

Daarbij mag de bioboer niet meer dieren houden dan de grond aankan. Met te veel dieren in een wei vergroot het risico op overbegrazing, overbemesting en bodemerosie. De basisregel in bio is 2 koeien (of een 20-tal geiten) per hectare.

Ook in de stallen beschikken biodieren over meer beweeg- en ligruimte dan hun collega's uit de intensieve veehouderij. Maximaal de helft van de binnenvloer mag bestaan uit latten- of roosterconstructies (om mest op te vangen). De rest van de oppervlakte moet dicht zijn, met een vlakke vloer en voldoende schone, droge ligruimtes met natuurlijk materiaal (bv. stro) op de grond.

Zuivel, veel meer dan melk

Biomelk is natuurlijk al heerlijk op zich, maar ook een pure grondstof voor nog meer lekkers. Denk maar aan die échte boerenboter of smakelijk hoeve-ijs. En op het gebied van kaas kan je een groot aanbod aan authentieke, rauwe biokazen vol levende organismen ontdekken. Een veel rijkere smaakbeleving dan bij gepasteuriseerde kazen.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294