Tips voor je eigen kaasschotel

Een kaasschotel of kaasplank samenstellen is heel eenvoudig. Ontdek onze tips over soorten kazen, hoeveel je moet voorzien, hoe je kazen kan presenteren en bewaren …

Hoeveel kaas per persoon?

Kies voor ongeveer 5 kazen: een verse, een zachte, een halfharde, een harde en een blauwgeaderde kaas. 1 of 2 soorten per kaas is zeker voldoende.

Reken op zo’n 100 à 120 g per persoon voor een dessertschotel. Is je kaasschotel het hoofdgerecht, dan mag je zo’n 200 g per persoon voorzien.

Welke kazen op een kaasschotel?

Verse kaas
Een verse schapenkaas

Zachte kaas
Damse brie, Keiems Bloempje natuur, Le Fagne, schapenbrie, Fleurs de Brebis

Halfharde kaas
Vieux Liège, abdijkaas, cheddar, Pas de Rouge

Harde kaas
Bergkaas met bloemen, comté, tommette de savoie

Blauwgeaderde kaas
Pas de Bleu, Fourme d’Ambert, een blauwgeaderde geitenmelkkaas

welke kazen op kaasschotel

Hoe bewaar ik al die kazen?

In de koelkast of in een koele kelder is ideaal. Haal je kazen een halfuur voor het opdienen uit de koelte en laat ze op kamertemperatuur komen. Dan komt hun smaak optimaal tot zijn recht.

Hoe presenteer ik mijn kaasschotel?

Snij de kazen in verschillende vormen voor een mooie presentatie. Ronde kazen kunnen mooi in spiesjes gesneden worden. Harde vierkante kazen kan je in dikke sneden of staafjes snijden. Geef voor elke kaas een apart mes zodat de smaken zich niet vermengen.

garnituur kaasschotel

Welke garnituur bij kaasschotel?

Brood is onmisbaar. Zorg ook hier voor wat variatie: een licht wit stokbrood, een stevig zuurdesembroodje of roggebrood. Ook een noten-, rozijnen- of vijgenbroodje is heerlijk bij een kaasschotel.

Noten en fruit: een mix van walnoten, amandelnoten en hazelnoten hoort zeker thuis op je kaasplank. Ook gedroogd fruit zoals vijgen, dadels en rozijnen is een klassieker. Maar ook vers fruit past erbij. Denk maar aan appelschijfjes, druiven, verse vijgen. Of selderstaafjes, wortels, augurken en opgelegde zilveruitjes.

Voor extra smaak kan je nog honing toevoegen (lekker bij geitenkazen). Of pittige chutneys van mango of vijgen. Of kies voor confituren of gelei, zoals vijgenconfituur, kweeperengelei, sinaasappelkonfijt …

Kan ik ook een vegan kaasschotel maken?

We hebben heel wat in ons vegan assortiment. Wat denk je van deze lekkere vegan alternatieven voor kaas?

  • Roomkaasjes van Pa’lais op basis van gefermenteerde cashew- en amandelnoten.
  • Plantaardige alternatieven van Jay en Joy, zoals Jeanne, een alternatief voor blauwgeaderde kaas.
  • Vegan alternatieven voor schimmelkaas en brie van Fervena.
  • Fermentino Camelia (alternatief voor camembert), Fermè met kruiden en bloemen en Gratino (alternatief voor parmezaan).
  • Omage, een plantaardige hommage aan kaas met gefermenteerde cashewnoten. Handgemaakt in Gent. 

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294