Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Oxfam Fair Trade: fair play voorop

Rechtvaardige regels voor de internationale handel, dat is waar Oxfam Fair Trade naar streeft. Eerlijke handel geeft producenten in het Zuiden eigen benen om op te staan en draagt zo bij tot duurzame ontwikkeling. Hoog tijd voor een inkijk in de principes van deze organisatie.

De oorsprong van het label

Oxfam-Wereldwinkels vzw bestaat sinds 1971. Oxfam Fair Trade werd in 2002 opgericht en verkoopt producten onder het gelijknamige huismerk. Het label staat in de eerste plaats voor ethische kwaliteit. De producten zijn gecertifieerd door onafhankelijke instanties, volgens internationale fairtradestandaarden. Wanneer dat niet mogelijk is, of omdat er geen standaarden bestaan, worden de producenten grondig geëvalueerd door de eigen Oxfam-partnercommissie, een groep gespecialiseerde vrijwilligers.

LP_image_oxfam-thee.png

Fairtrade vs. duurzaam

Bij Oxfam hebben ze aandacht voor duurzame ecologische ontwikkeling en gaan ze bewust om met natuurlijke hulpbronnen. De focus ligt er op energiebesparende productiemethodes, milieuvriendelijk transport en een efficiënt en duurzaam beleid op het vlak van verpakking en afvalverwerking. Maar ze durven ook verder gaan. Oxfam wil langetermijnrelaties aangaan met de boeren in het Zuiden. Omdat hun basisomzet verzekerd is, kunnen producenten plannen, hun expertise vergroten, hun marktsituatie verbeteren en zich duurzaam ontwikkelen.

Fairtrade vs. bio

Kleine telers in het Zuiden werken vaak ecologisch, soms omdat ze dat al eeuwen zo doen, zonder dat dat automatisch samengaat met een biocertificering. Bio is hun antwoord op het dominante landbouwmodel.

In de meeste gevallen is gangbare landbouw grootschalige monocultuur die enorme hoeveelheden energie en water opslorpt. Mocht de belasting voor het milieu van deze niet-duurzame productieprocessen zwaarder doorgerekend worden in de prijs van het eindproduct, dan zou bio een véél logischere keuze zijn.

LP_image_oxfam-sfeer-muur.png

Praktijk en principes

Hoe worden die principes nu toegepast in de praktijk? Het Oxfam-project in Laos steunt bijvoorbeeld producenten van rijst en thee om biologisch te produceren. Oxfam helpt hen op weg om de kwaliteit te produceren die de internationale markt vraagt. Zo haalden de ondersteunde boeren het Europese biolabel.

Oxfam stimuleert de theeboeren ook om theetuinen opnieuw aan te leggen met stekjes en zaden van eeuwenoude theewouden. De groene en zwarte thee van Oxfam Fair Trade worden er verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen en tussen fruitbomen, die zowel voor schaduw zorgen als voor een extra inkomen voor de boeren.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294