Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Koffie door de ogen van onze meester-koffiebrander

Koffie is een passie. Zeker voor meester-koffiebrander Kris Durant. Tien jaar geleden was hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo gezegd, zo gevonden, in de koffiebranderij van Colruyt Group, die al meer dan 80 jaar bestaat. En wat begon als een job, groeide uit tot een passie …

Hoe brand je koffie?

"Koffie branden is experimenteren, zoeken, proeven. Die variatie maakt het enorm boeiend. We testen voortdurend nieuwe mengelingen en manieren om te branden. Zo ontdekken we andere smaken. Of we zorgen er net voor dat een koffieblend constant blijft. De klant is een bepaalde smaak gewoon, dus willen we dat die dezelfde blijft. Niet evident, want bonen verschillen van oogst tot oogst. Elk jaar zit dus vol nieuwe uitdagingen, en zo heb ik het graag."

Wat is precies het verschil tussen koffie en een koffieblend?

"Koffieblends zijn een mix van verschillende koffiebonen, meestal van de pittige robusta en de fruitige arabica. Naast de blends maakt de branderij ook originekoffies, van 1 soort koffieboon uit 1 specifieke regio. Die hebben hun eigen verfijnde smaak. Tijdens het branden komt het volle aroma tot uiting."

Waar moet ik als koffieliefhebber zoal op letten?

"Kijk naar de kleur: hoe donkerder gebrand, hoe intenser de smaak. Ook belangrijk: of je ‘m gemalen of in bonen koopt. En hoe je je kopje koffie uiteindelijk zet: in een koffiezet, cafetière, espressotoestel ..."

LP_Hero_koffiebranden-sfeer3.png

Colruyt Group is de enige distributeur die nog zelf z’n koffie brandt. Wat is hiervan het voordeel?

"Daardoor houden we het hele proces in eigen handen en kunnen we in elke fase de kwaliteit opvolgen, van de selectie van de bonen tot de verpakking. We branden ongeveer 6.500 ton koffie per jaar. Meer dan tachtig jaar kennis en vakmanschap levert nog altijd vernieuwende koffie op."

Zoals onze bio koffies. Hoe zijn die tot stand gekomen?

"We zijn met bio begonnen omdat dat perfect past binnen het duurzame kader van Colruyt Group. Bio en fair trade vullen elkaar mooi aan: fair trade streeft een eerlijke handel na, terwijl bio zich vooral focust op het ecologische aspect. We zijn gestart met de bio-originekoffies uit Mexico en Kachalú, in bonen en pads. Die uit Mexico is recent uit het gamma verdwenen en vervangen door originekoffie uit Peru, omdat er geen kwalitief goede (biologische) Mexicaanse bonen meer beschikbaar zijn. In 2016 ontwikkelden we speciaal voor Bio-Planet een basisgamma van onze fairtradeblends, dessert, mokka en deca, die nu ook biologisch zijn."

Naast het fair trade- en biolabel is er ook het Rainforest Alliance-label. Wat houdt dat precies in?

"Dat wil het regenwoud en z’n biodiversiteit beschermen en het welzijn van de arbeiders daar garanderen. Onze twee biologische originekoffies, Peru en Kachalú, dragen het Rainforest Alliance-label. Het garandeert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu. Het Rainforest Alliance-label is enkel van toepassing op voedingsproducten, zoals bananen, chocolade, palmolie en dus ook koffie."

LP_mobiel_koffiebranden-sfeer2.png

Duurzaamheid zit in het DNA van Colruyt Group. Zijn er projecten die het bedrijf onderneemt, in samenwerking met de koffieboeren?

"In Colombia, thuisland van de Kachalúkoffie, bieden we de koffieboeren en hun gezin scholing, begeleiding en materiaal voor hun koffieproductie aan. Daarvoor zorgt Collibri Foundation, het fonds van Colruyt Group, dat overal ter wereld vormingsprojecten steunt. Het fonds staat voor duurzame productie die werkgelegenheid in eigen streek biedt en de inkomens verbetert. We willen meewerken aan de verbetering van de productiviteit, kwaliteit en de levensstandaard van iedereen binnen de koffieketen."

Hoe zie je de toekomst van koffie?

"Koffie is een blijver! De oudere generatie heeft de liefde voor koffie doorgegeven, en jongeren blazen er nu nieuw leven in. De jongste telg is de ‘single serve’, eenpersoonskoffie. Dankzij die pads zet je alleen de koffie die je nodig hebt, terwijl er vroeger een grote pot koffie werd gezet waarvan de helft werd weggegoten. Ook espressomachines die werken met koffiebonen zijn ideaal om kopje per kopje te zetten, zonder verspilling. Heel handig, maar toch kan ik er ook echt van genieten als ik op zondagochtend zelf m’n bonen maal."

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294