Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Bloem in zijn puurste vorm

Het Franse en artisanale Moulins Decollogne heeft één missie: uitzonderlijke bloemvariëteiten maken. In elke fase van het proces waken ze over de kwaliteit, van de tarwe tot het brood. Een focus die sinds 1971 heel natuurlijk samengaat met de keuze voor bio. We spraken met Patrick Houze, directeur van Moulins Decollogne.

Wanneer werd het bedrijf Decollogne opgericht?

"Ons bedrijf werd in het begin van de 19de eeuw opgericht onder de naam ‘Moulins de la Marne’. Het werd al snel de belangrijkste leverancier voor de grote bakkers in Parijs. En dat is geen toeval, want onze molenaars werken artisanaal, op molens met slijpstenen. Deze methode zorgt voor rijker meel en broden met een authentieke smaak. Deze kwaliteitsgarantie is tot op vandaag hét speerpunt van ons bedrijf."

LP_image_lp_bloem-in-puurste-vorm_01.png

Hoe zijn jullie tegemoetgekomen aan de uitdagingen van de moderne samenleving?

"Pierre Decollogne liet de molens van zijn grootvader weer draaien in 1965 om in te spelen op nieuwe verwachtingen van de consument. Zes jaar later nam hij de volgende stap naar biologisch bloem en vestigde hij zich in Précy-sur-Marne. In 1998 bundelde hij zijn krachten met de coöperatie Dijon Céréales. Die samensmelting leidde uiteindelijk in 2012 tot de opening van een nieuwe molen in Aiserey, dicht bij Dijon."

Waarom kozen jullie voor lokale biohandel?

"We wilden de vakkennis van een heel gebied stimuleren, van landbouwer tot molenaar. In de loop der jaren zijn onze methodes en ons streven naar innovatie volledig gedraaid naar het behoud van onze vakkennis en de opwaardering van onze streek. We werken zo veel mogelijk met leveranciers uit de regio, zodat we echt lokaal verankerd zijn."

"Bovendien zijn we een belangrijke economische rol gaan spelen in de streek. We hebben een dynamiek op gang gebracht waarbij meer en meer lokale landbouwers omschakelen naar bio. Zo zijn de landbouwers in de buurt beetje bij beetje aan het omschakelen van suikerbiet naar graan. Door ons project, met respect voor mens en aarde, willen we dat bio synoniem wordt voor kwaliteit en trots, én een economische troef voor de regio."

Wat is de missie van Decollogne?

"Vanaf het prille begin hebben we ingezet op de productie van hoogwaardige bloem van 100 % tarwe. Dat wilt zeggen dat er niks wordt toegevoegd aan onze bloem. Om onze kwaliteit te garanderen, houden we rekening met drie pijlers: 

  • het grootste deel van de grondstoffen komt uit Frankrijk;
  • een strenge selectie van de tarwevariëteiten;
  • het malen met slijpstenen."
LP_image_lp_bloem-in-puurste-vorm_02.png

"We gebruiken twaalf molenstenen die voortdurend draaien en meel met een zachtere structuur produceren, dat rijk is aan vezels, vitaminen en essentiële voedingsstoffen. De tarwekorrels fijnmalen met molenstenen zorgt ervoor dat de tarwekiemen volledig worden behouden. Die bevatten veel voedingsstoffen."

Wat heeft Moulins Decollogne in zijn assortiment?

"Onze T110-bloem van molenstenen met een uitgesproken, authentieke smaak. Daarnaast hebben we ook 100 % biologisch bloem van Franse granen, die gemalen zijn met cilinders. Hieronder enkele voorbeelden:

  • de T65-bloem, ideaal voor allerlei bereidingen: brood, taartdeeg, pannenkoeken, wafels, koekjes, cakes, sausen …;

  • de T150, een volkorenmeel waarmee je brood kan maken, galetten, pizza, taartdeeg … met een rijke, rustieke smaak."

Kom dus snel naar Bio-Planet en ontdek de bloemvariëteiten van Moulins Decollogne!

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294