Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Stoofpotje met pompoen, merguez en linzen

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • merguez 400 g
  • kastanjepompoenen 0.33
  • preien 3 stengels
  • platte peterselie 0.5 plantjes
  • uien 1
  • knoflook 1 teentjes
  • linzenmix 200 g
  • tomatenpuree 2 eetl.
  • groentebouillon (1 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 5 dl heet water) 5 dl
  • olijfolie 4 eetl.
  • oregano (gedroogd) 0.5 koffiel.
  • tijm (gedroogd) 0.33 koffiel.
  • laurier 1 blaadjes
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snipper de ui en het knoflook fijn.
  2. Verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snij in grove stukken.
  3. Snij de preiwitten en een stuk van het groen in grove snippers. Je kan de rest van het groen invriezen en later gebruiken in bv. een soep.
  4. Pluk de blaadjes van de platte peterselie en snij grof. Snipper de steeltjes fijn.
  5. Spoel de linzen onder koud water en laat uitlekken.
Bereiding (15 min. + 35 min.)
  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een stoofpot en stoof de ui, het knoflook, de tijm, de oregano, het laurierblaadje en de peterseliesteeltjes 10 min.
  2. Voeg de tomatenpuree toe en stoof enkele min. al roerend verder.
  3. Voeg de pompoen en de prei toe en roer even.
  4. Voeg de linzen toe en overgiet met de bouillon. Breng aan de kook en laat afgedekt 15 à 20 min. sudderen op een heel zacht vuur tot de groenten en de linzen gaar zijn.
  5. Verhit ondertussen 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de merguez goudbruin en gaar.
  6. Kruid het stoofpotje met zwarte peper en zout.
Afwerking

Serveer het stoofpotje met de merguez en werk af met de peterselieblaadjes.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 556 kcal
Vetten 28.6 g
Verzadigde vetzuren 9.4 g
Koolhydraten 38.9 g
Suikers 13.8 g
Vezels 17 g
Eiwitten 33.7 g
Zout 2.6 g
Tip

Liever geen vlees? Je kan dit stoofpotje ook serveren met een groenteburger. Of verkruimel er een blokje feta of harde geitenkaas over.