
Notenbrood
Ingrediënten
- verse gist 10 g
- noten (walnoten, hazelnoten, amandelen ...) 100 g
- vloeibare honing 2 eetl.
- volkoren tarwebloem 175 g
- tarwebloem 175 g
- zout 1 koffiel.
Voorbereiding
Bereiding (2 u. 45 min.)
- Hak de noten grof (dat gaat makkelijk als je ze in een zakje steekt en er met een deegrol of glazen fles over rolt). Rooster in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
- Los de gist op in 2 eetl. water of melk.
- Doe de bloem in een kom en meng er de gist, de honing en 1,5 à 2 dl water onder. Voeg het zout toe.
- Kneed tot een glad en stevig deeg. Meng de geroosterde noten onder het deeg. Dek af met een vochtige keukenhanddoek. Laat ± 1 u. rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume .
- Kneed opnieuw enkel minuten en vorm het brood. Laat een tweede keer rijzen op een bakplaat tot het deeg verdubbeld is in volume (± 1 u.).
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Snij de bovenkant van het brood in met een scherp mes. Bak 15 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 190 °C en bak nog 20 à 25 min. verder.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
1939 kcal
Vetten
58.6 g
Verzadigde vetzuren
8.1 g
Koolhydraten
271.4 g
Suikers
40.1 g
Vezels
28 g
Eiwitten
67.2 g
Zout
5.4 g