Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Maaltijdsoep met prei, broccoli en zoete aardappel

Lunch Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • zoete aardappelen (blokjes, diepvries) 300 g
  • preien 4
  • broccoli's 1
  • lente-uitjes 1 bosjes
  • citroenen 1
  • feta (blok) 100 g
  • oud brood (naar keuze) 2 sneetjes
  • groentebouillon (2 blokjes of 1 eetl. poeder opgelost in 1 L heet water) 1 L
  • olijfolie 4 eetl.
  • tijm (gedroogd) 1 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snipper het wit van de preien fijn. Het groen kan je later nog gebruiken om te stoven bij vlees, vis of veggie.
  2. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Schil de steel en snij in kleine blokjes.
  3. Verkruimel de feta.
  4. Rasp de schil van de citroen (niet het wit) en pers tot je 1 eetl. sap hebt.
  5. Snipper de lente-uitjes fijn.
  6. Snij de sneetjes brood in blokjes.
Bereiding (15 min. + 20 min.)
  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en roerbak de helft van de lente-uitjes en de prei enkele minuten.
  2. Voeg de broccoli en het citroensap toe en overgiet met de bouillon. Breng aan de kook en laat ± 15 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
  3. Verhit ondertussen 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de croutons goudbruin en krokant. Bestrooi met de tijm.
  4. Voeg de diepgevroren zoete aardappel en het citroensap toe en laat enkele minuten doorwarmen. Kruid met zwarte peper en zout.
Afwerking

Verdeel de soep over diepe borden of kommen. Werk af met de croutons, de feta, de rest van de lente-uitjes en de citroenzeste.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 300 kcal
Vetten 17.2 g
Verzadigde vetzuren 5.9 g
Koolhydraten 22 g
Suikers 7.4 g
Vezels 8.2 g
Eiwitten 10.3 g
Zout 1.9 g