
Groenteschotel met gehakt onder een pureedakje
Ingrediënten
- gehakt rund + varken 300 g
- kastanjechampignons 5
- wortelen 1
- selder 1 stengels
- preien 0.5
- aardappelen 1 kg
- geraspte emmentaler 125 g
- melk 1 dl
- boter 30 g
- passata (gezeefde tomaten) 400 g
- groentebouillon (poeder of 2 blokjes) 2 koffiel.
- olijfolie 2 eetl.
- gerookt zoet paprikapoeder 1 eetl.
- tijm (gedroogd) 1 eetl.
- rozemarijn (gedroogd) 1 eetl.
- marjolein (gedroogd) 1 eetl.
- nootmuskaat 1 mespunten
- peper en zout
Voorbereiding
Voorbereiding
- Schil de aardappelen en snij in stukken.
- Snij de selder, de prei, de wortel en de champignons in kleine stukjes.
Bereiding (40 min. + 25 min. in de oven)
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Kook de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en laat uitlekken. Voeg de boter en de melk toe en pureer. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Dek af en zet opzij.
- Verhit intussen de olijfolie in een diepe pan en bak het gehakt 2 min. op een hoog vuur. Maak los met een vork. Voeg de groenten toe en bak nog 1 min. Voeg 1,5 dl water toe. Laat 5 min. sudderen en roer af en toe.
- Voeg de passata, de bouillon en alle kruiden toe en laat 10 à 15 min. onafgedekt sudderen op een zacht vuur. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet de groentesaus met gehakt in een ovenschaal (of in 4 kleine schaaltjes) en verdeel er de puree over. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak 25 min. in de voorverwarmde oven tot de kaas mooi gegratineerd is.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
593 kcal
Vetten
31.2 g
Koolhydraten
48 g
Eiwitten
29.5 g