Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gehaktschotel met linzen en kruidige pastinaakpuree

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • gehakt lam + varken (of seitangehakt) 400 g
  • kastanjechampignons 250 g
  • pastinaken 3
  • preien 2
  • verse tijm 3 takjes
  • knoflook 2 teentjes
  • rode uien 1
  • linzenmix 150 g
  • tomatenpuree 1 eetl.
  • olijfolie 2 eetl.
  • laurier 1 blaadjes
  • groentebouillon (of 1 koffiel. poeder) 0.5 blokjes
  • garam masala 0.5 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de kastanjechampignons in schijfjes.
  2. Snij de rode ui in dunne ringen.
  3. Snipper het knoflook fijn.
  4. Snipper de preiwitten en een stukje van het groen in fijne reepjes (snipper de rest van het groen grof en vries in om later in een soep te verwerken).
  5. Schil de pastinaken en snij in grove stukken.
  6. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
Bereiding (20 min. + 50 min.)
  1. Verhit de olijfolie in een grote pan of kookpot en stoof de ui, het knoflook, het laurierblaadje en de tijm 5 min. glazig.
  2. Voeg het gehakt toe en bak 5 min. verder. Maak los met een vork.
  3. Voeg dan de champignons en de prei toe en laat nog 5 min. stoven op een zacht vuur.
  4. Voeg de tomatenpuree toe. Roerbak even en voeg dan de bouillon en de linzenmix toe. Giet er 2,5 dl water bij en laat 15 à 18 min. afgedekt stoven.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  6. Kook de pastinaken ± 15 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer. Kruid met de garam masala, zwarte peper en zout.
  7. Doe de gehaktmengeling in een ovenschaal en bedek met de pastinaakpuree. Zet ± 20 min. in de voorverwarmde oven tot de puree lichtjes gebruind is.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 490 kcal
Vetten 15.1 g
Verzadigde vetzuren 4.4 g
Koolhydraten 43.9 g
Suikers 13.5 g
Vezels 16.4 g
Eiwitten 39.4 g
Zout 1.2 g
Tip

Serveer eventueel met een slaatje van witloof en veldsla met een pittige mosterddressing.