
Gehaktschotel met linzen en kruidige pastinaakpuree
Ingrediënten
- gehakt lam + varken (of seitangehakt) 400 g
- kastanjechampignons 250 g
- pastinaken 3
- preien 2
- verse tijm 3 takjes
- knoflook 2 teentjes
- rode uien 1
- linzenmix 150 g
- tomatenpuree 1 eetl.
- olijfolie 2 eetl.
- laurier 1 blaadjes
- groentebouillon (of 1 koffiel. poeder) 0.5 blokjes
- garam masala 0.5 koffiel.
- zwarte peper
- zout
Voorbereiding
Voorbereiding
- Snij de kastanjechampignons in schijfjes.
- Snij de rode ui in dunne ringen.
- Snipper het knoflook fijn.
- Snipper de preiwitten en een stukje van het groen in fijne reepjes (snipper de rest van het groen grof en vries in om later in een soep te verwerken).
- Schil de pastinaken en snij in grove stukken.
- Rits de blaadjes van de takjes tijm.
Bereiding (20 min. + 50 min.)
- Verhit de olijfolie in een grote pan of kookpot en stoof de ui, het knoflook, het laurierblaadje en de tijm 5 min. glazig.
- Voeg het gehakt toe en bak 5 min. verder. Maak los met een vork.
- Voeg dan de champignons en de prei toe en laat nog 5 min. stoven op een zacht vuur.
- Voeg de tomatenpuree toe. Roerbak even en voeg dan de bouillon en de linzenmix toe. Giet er 2,5 dl water bij en laat 15 à 18 min. afgedekt stoven.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
- Kook de pastinaken ± 15 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer. Kruid met de garam masala, zwarte peper en zout.
- Doe de gehaktmengeling in een ovenschaal en bedek met de pastinaakpuree. Zet ± 20 min. in de voorverwarmde oven tot de puree lichtjes gebruind is.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
490 kcal
Vetten
15.1 g
Verzadigde vetzuren
4.4 g
Koolhydraten
43.9 g
Suikers
13.5 g
Vezels
16.4 g
Eiwitten
39.4 g
Zout
1.2 g
Tip
Serveer eventueel met een slaatje van witloof en veldsla met een pittige mosterddressing.