Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Chocolade royal

Dessert meer dan 60 min. 12 personen

Ingrediënten

  • pure chocolade 380 g
  • ongezouten melkerijboter 20 g
  • eieren 8
  • suiker 245 g
  • patisseriebloem 100 g
  • room 6 dl
  • hazelnootpasta 250 g
  • gepofte rijstkorrels met chocolade 150 g
  • cacaopoeder 35 g
  • gelatineblaadjes 2
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Bereiding (120 min. + nacht in de diepvries)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak eerst de biscuit: smelt 80 g chocolade met boter. Splits 4 eieren, klop de eiwitten tot schuim. Roer 100 g suiker door de dooiers en giet er langzaam de gesmolten chocolade bij. Roer goed om. Spatel voorzichtig het eiwit en de bloem onder het beslag. Stort in een springvorm en zet 10 min. in de oven.
  3. Maak nu de chocomousse: klop 550 ml room en smelt de rest van de chocolade. Breng 45 g suiker met 3 eetl. water aan de kook, laat 1 min. pruttelen. Mix 4 dooiers in de keukenrobot, voeg de suikersiroop toe. Meng met de gesmolten chocolade en spatel er de room door.
  4. Laat de biscuit afkoelen en snij hem overlangs in twee. Smeer de bovenkant van 1 helft in met hazelnootpasta. Leg hem weer in de springvorm, strooi er gepofte rijst over en doe de helft van de chocomousse erbij. Leg de andere taarthelft erop, druk aan en overgiet met de rest van de chocomousse. Strijk glad en zet de taart in de diepvries.
  5. Haal ze de ochtend van het feest uit het vriesvak en maak de topping: breng 6 eetl. water en 100 g suiker aan de kook, laat 1 min. pruttelen. Zet van het vuur en voeg cacao toe. Warm 50 ml room op, roer er de suikersiroop doorheen. Week de gelatineblaadjes, doe ze bij het mengsel en laat afkoelen.
  6. Zet de taart op een rooster. Verwijder de springvorm, giet er de topping over en bestrooi met cacaopoeder.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 623 kcal
Vetten 33 g
Verzadigde vetzuren 20.1 g
Koolhydraten 66.5 g
Suikers 45.3 g
Vezels 4.3 g
Eiwitten 12.5 g
Zout 0.5 g
Tip

Maak de taart 2 dagen vooraf klaar. Ze moet het vriesvak in!
Dit dessert is royaal in alle opzichten. Of je de taart nu maakt voor een intieme tête-à-tête of een groot gezelschap, het kost evenveel moeite. Met het basisrecept serveer je alvast 12 porties.