Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Wat zijn de valkuilen bij het lezen van etiketten?

Alles is niet altijd wat het lijkt. Met deze 3 tips kan je etiketten van voedingswaren beter lezen en interpreteren. 

1. Zout of natrium?

Sinds 2016 zijn fabrikanten verplicht om op het etiket van hun voedingsmiddelen te vermelden hoeveel zout erin zit. Vaak stond enkel natrium of ‘Na’ vermeld. Natrium is een onderdeel van zout (NaCl) en 1 gram natrium is gelijk aan 2,5 gram zout. Omdat de hoeveelheid natrium minder lijkt dan de hoeveelheid zout, werd vaak alleen ‘Na’ vermeld op het etiket. Dit mag dus niet meer.

Vergelijk in de winkel eens twee producten van verschillende merken, of verschillende varianten van hetzelfde merk. Zo bevat een pizza met groenten minder zout dan een pizza van hetzelfde merk met vlees of kaas. En het ene merk aardappelpuree uit een zakje bevat minder zout dan het andere. Als je steeds kiest voor het merk of de variant met minder zout, maak je echt een verschil.
Let wel op of de hoeveelheid zout vermeld staat per portie, of per 100 g. En vergelijk dit met dezelfde gegevens op gelijkaardige producten.

2. Suiker, anders benoemd

Wist je dat er maar liefst twintig verschillende benamingen voor suiker bestaan? Denk maar aan glucose, fructose, glucose-fructosesiroop, sacharose, sucrose, maltodextrine, dextrose, druivensuiker, invertsuiker, rietsuiker, melasse(stroop), kandijsuiker, basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker.

Producenten vermelden de geraffineerde suikers onder verschillende namen. Daardoor wordt het percentage suikers verdeeld en komen de ingrediënten achteraan in de ingrediëntenlijst te staan. Zo krijg je het idee dat het product minder suiker bevat dan in werkelijkheid het geval is.

LP_image_echtgoed-suiker.png

3. Verdoken hulpmiddeltjes

Aan heel wat producten wordt tegenwoordig zetmeel toegevoegd. Dat wordt gewonnen uit natuurlijke producten zoals aardappelen, maïs, tarwe, rijst of maniok. Maar om aan de eisen van de voedingsindustrie te voldoen, wordt het aan heel wat chemische processen onderworpen. Dit gemodificeerde zetmeel kan de textuur beïnvloeden: chips worden knapperiger, brood droogt minder uit en sauzen, soepen en yoghurt worden dikker.

Voor producenten betekent dat vooral dat ze duurdere ingrediënten kunnen weglaten en dus goedkoper kunnen produceren. Zo kunnen ze een groentesoep maken met maar liefst 40 % minder groenten!

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294