Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Passie voor planten

In Die, een idyllische gemeente in de zuidelijke Alpen, ontstond in 1989 een kleine kruidencoöperatie. In de jaren '90 groeide ze uit tot een bedrijf voor biologische en plantaardige voedingssupplementen. De naam was snel gevonden: Ladrôme, naar het gelijknamige Franse departement. “En het is een droom van een streek”, vertelt bedrijfsleider Wim Tanghe.

Hier staan ontelbaar veel soorten planten. Waar komt die verscheidenheid vandaan?

"Hier komen verschillende klimaten samen. De Drôme ligt dicht bij de Middellandse Zee en aan de voet van het hooggebergte. In een straal van 50 km rondom ons liggen gebieden waar het tot – 20 °C kan vriezen, maar ook plaatsen waar bijna nooit een vlokje sneeuw valt. Dat is dus de ideale biotoop voor verschillende planten, want zowel soorten die vorst nodig hebben (echinacea), als varianten die absoluut geen vrieskou kunnen verdragen (olijfbomen), voelen zich hier thuis."

LP_Hero_ladrome-sfeer-tractor.png

Hoe gaan jullie te werk om extracten te maken van deze planten?

"Een tinctuur, of beter plantenextract, is een oplossing van planten, alcohol en water. Al was bio-alcohol in de jaren '90 niet makkelijk te vinden. We begonnen met alcohol uit biowijn, maar al snel schakelden we over op alcohol uit biograan."

Jullie gamma is ondertussen enorm uitgebreid

"Ja! En we doen meer dan extracten alleen. Denk maar aan etherische oliën, Bach-bloesems … We maken ook combinaties van kruiden, oliën en propolis, zoals in ons Wintercare-gamma."

LP_image_ladrome-sfeer-potjes.png

Komen al jullie planten uit de Drôme?

"We proberen inderdaad zoveel mogelijk lokaal te blijven. De boeren hier planten kruiden aan, maar gaan ook in het wild plukken. De toegelaten plukzones zijn vastgelegd op stafkaarten, want in de wijde omgeving mag er niet besproeid worden en mogen er geen autostrades noch industrieterreinen aanwezig zijn."

"Maar ik ga ook internationaal planten zoeken. Eucalyptus groeit bijvoorbeeld beter in Portugal en onze kaneel komt uit Indonesië. We laten ze ter plaatse destilleren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is nogal een verschil: 600 kg planten transporteren, of 1 kg destillaat."

LP_Hero_ladrome-sfeer-bloem.png

Is fair trade ook een belangrijk aspect?

"Voor ons primeert de duurzame relatie met onze leveranciers. Als we kiezen voor planten uit verre landen, dan proberen we daar ook sociale projecten te ondersteunen, zodat de boeren bijvoorbeeld hun leef- en werkomstandigheden kunnen verbeteren. Soms is daar een fairtrade-certificaat aan verbonden, maar wat voor mij het belangrijkste is, is de persoonlijke band met de mensen."

Maar het belangrijkste blijft ...

"Puur natuur! We waren een pionier in biologische plantenextracten en willen nog altijd dat onze producten puur natuur blijven. Dat wil dan ook zeggen dat we onze planten niet besproeien met groeimiddelen en pesticiden, want die stoffen zouden kunnen achterblijven bij de destillatie. En we willen natuurlijk alleen het beste van de plant in onze extracten. Bio is dus eigenlijk een evidentie voor ons."

Het beste van de plant, hoe vinden jullie dat dan?

"We hebben een team dat onderzoek voert naar heilzame eigenschappen van planten. We beantwoorden vragen zoals: in welke fase van z’n leven bevat een plant de meeste actieve bestanddelen, wanneer oogst je het best, hoeveel van de plant gaat er nu het best in een extract … Zo garanderen we een constante kwaliteit van onze producten, ontdekken we soms nieuwigheden, of kunnen we bestaande supplementen verbeteren."

LP_image_ladrome-sfeer-bij.png

Heb je nog tips voor onze lezers? Hoe ze zich het best kunnen voorbereiden op de winter, bijvoorbeeld?

"Speciaal voor de koude maanden hebben we het Wintercare-gamma met propolis gecreëerd. Propolis is een stof die door bijen gemaakt wordt door hars, was, oliën en pollen te mengen. In dat gamma vind je preventieve en curatieve producten. Curatief, dat is dan een spray voor je keel of neus, of een siroop. Preventief raad ik zeker de Immuno+ aan, met een combinatie van propolis en echinacea-sap, dat zorgt voor een boost van je weerstand. Maar het belangrijkste is: genoeg bewegen, ook al is het ijskoud."

Met Ecocert-label

Ladrôme voldoet aan de voorwaarden van Ecocert voor biologische landbouw en voor cosmetica en sfeersprays. 

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294