Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Een passie voor zuivel

Hendrik van Dael ontfermt zich als aankoper bij Bio-Planet over de assortimenten zuivel en plantaardige alternatieven, gekoelde dranken, convenience en kaas. We nemen samen met hem een kijkje in ons kaasassortiment.

Hoe ben je bij Bio-Planet terechtgekomen?

Ik ben lang geleden begonnen als kandidaat-gerant bij Colruyt. Daarna ben ik zaakvoerder geweest bij Bio-Planet Kortrijk en Gent. Na 8 jaar in de verkoop was ik toe aan een nieuwe uitdaging. En die vond ik binnen de aankoopafdeling. Ik heb al heel wat categorieën aangekocht, maar zuivel is toch wel mijn favoriet.

LP_image-reportage-hendrik.png

Vanwaar die interesse voor zuivel?

Zuivelproducten zijn mooie, pure producten. Ze vertrekken allemaal van dezelfde grondstof: melk. Dat kan koeienmelk, schapenmelk, geitenmelk of een plantaardig alternatief zijn. Door slechts 2 à 3 producten toe te voegen, denk maar aan stremsel en melkzuurbacteriën, kan je daar heel diverse producten mee maken. Ik vind het echt fascinerend hoe je door te spelen met temperatuur, tijd en druk duizenden verschillende kazen kan maken. Vanuit die interesse ben ik ook begonnen aan de opleiding tot kaasmeester. Daar leren we welke soorten er zijn, welke gebieden, hoe je kazen best versnijdt en presenteert.

Aan welke voorwaarden moet een kaas voldoen om in de rekken te komen?

We hanteren drie basisprincipes: ecologie, gezondheid en respect. Een kaas moet dus niet alleen goed zijn van smaak, wat er achter het product zit, is ook belangrijk. Komen de grondstoffen uit België? Hoe verloopt de productie? Volgt de leverancier enkel de biowetgeving of gaat hij nog een stapje verder? Is er aandacht voor dierenwelzijn en biodiversiteit? En ga zo maar door. Het totaalplaatje moet kloppen. De visie van de leverancier moet echt passen bij Bio-Planet.

Merken jullie ook veranderingen in de plantaardige markt?

Onze klanten zijn heel ecologisch en zijn ook bewust bezig met voeding. Daarom hebben we altijd al een groot assortiment plantaardige alternatieven gehad. Er zijn wel veel innovaties in deze markt. Vroeger werd alles gemaakt op basis van soja, maar nu zijn er ook yoghurts op basis van kokos, haver, amandel … Die nieuwe ontwikkelingen volgen we op de voet. Zo hebben we nu ook een aantal plantaardige kaasalternatieven op basis van noten (o.a. in de bedieningstoog). 

Om af te sluiten: welke kaas moeten onze lezers volgens jou echt eens proberen?

Vieux Liège wordt geproduceerd en gerijpt in een biologische kaasmakerij in Vielsalm. De koeien grazen in de idyllische omgeving, zo krijg je echt kwaliteitsvolle melk en dat proef je.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294