Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Eco Duurzaam

7 tips om ecologischer te wassen

Je wasmachine is een van de grootste verbruikers in je huishouden. Een paar keer per week je machine laten draaien, vraagt heel wat energie en water en via het wasmiddel belanden er ook heel wat chemische stoffen in ons water. Hoewel met de hand wassen best charmant klinkt, voor je hele gezin is dat toch niet echt haalbaar. Gelukkig hebben wij 7 makkelijkere tips die je wasbeurt een stuk duurzamer maken.

1. Was niet te vaak

Minder wassen is minder verbruiken, logisch. Wees dus wat kritischer als je je wasmand gaat vullen. Kleren die één keer gedragen zijn, hoef je heus niet meteen te wassen. Met je favoriete jeans bijvoorbeeld kan je zeker meerdere keren pronken voor ze de machine in moet. Extra pluspunt: als je minder wast gaat je kledij ook langer mee.

2. Laat geen halflege machine draaien

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in de wasmachine. Of wacht toch maar liever tot je machine helemaal vol is. Zo maak je van 2 halve trommels misschien 1 grote lading die minder verbruikt. Kan je toch niet wachten op je favoriete shirt? Was dat dan even snel met de hand en laat je wasmachine nog even rusten.

LP_image_wastips-handwas.png

3. Was niet te warm

Het meeste verbruik van je machine kruipt in het opwarmen van het water. Door kouder te wassen, bespaar je dus energie. Het grootste deel van je wasgoed heeft toch alleen een opfrisbeurt nodig. Dingen als ondergoed en herbruikbare luiers was je beter wel op hoge temperatuur (60 °C), zo dood je alle bacteriën.

LP_image_wastips-vlekken.png

4. Behandel je vlekken vooraf

Toch een paar stevige vlekken gemaakt? Behandel die dan best even voor, zeker als je met een mild, ecologisch wasmiddel wast. Het internet staat vol met allerlei huishoudtrucjes. Zo week je bloedvlekken in koud water, inktvlekken in melk en gras met groene zeep. Nog eentje om het af te leren? Gele zweetvlekken krijg je weg door een vaatwastablet toe te voegen aan je witte was.

5. Kies voor ecologisch wasmiddel

Conventionele wasmiddelen zijn vaak erg krachtig, maar de impact op onze waterkwaliteit is van dezelfde grootteorde. Je kiest beter voor ecologische wasmiddelen die milder zijn of afbreekbaar. Ook de verpakking telt mee: kies hier voor recycleerbare flessen of een waseitje.

6. Droog zonder machine

Je droogmachine is - hoewel heel handig - ook een echte energievreter. En je kledij verslijt ook een pak sneller. Het is dus ecologischer je was te laten drogen aan de wasdraad of op een droogrekje. Maar wat als je geen plaats hebt of het regent buiten? Duurzamer leven doe je stap voor stap, begin met 1 droogbeurt minder per week en je bent al supergoed bezig!

LP_image_wastips-outdoor.png

7. Vergeet strijken (joepie!)

Ook strijken is geen ecologische bezigheid. Maar hoe hou je je kleren dan wel kreukvrij? Vouw je wasgoed op voor het helemaal droog is en strijk het wat glad met je handen. Of hang je hemd in de badkamer terwijl je doucht, de stoom werkt alle kreukjes weg. Dankzij deze tips kan je strijkijzer makkelijk met pensioen. Daar ben je niet rouwig om, zeker? ;-)

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294