
Zwartpootkip met cajunkruiden
Ingrediënten
- zwartpootkip (± 2,3 kg) 1
- cajunkruiden 15 g
- zeezout 15 g
- piment d'espelette (poeder) 10 g
- gerookt zoet paprikapoeder 5 g
- gevogeltebouillon 0.5 L
- appelsap 0.5 L
- rum 200 ml
- uien 1
- groene selders 2 stengels
- wortelen 1
- knoflook 1 teentjes
- appelciderazijn (facultatief)
Voorbereiding
Bereiding (140 min. + nacht in de koelkast)
- Meng de droge kruiden en het zout en wrijf er de kip mee in.
- Meng de resterende kruiden (die niet aan de huid blijven plakken) met de grof gesneden groenten en vul hiermee de kip. Zet ze 1 nacht in de koelkast.
- De volgende dag verwarm je de oven voor op 220 °C en braad je de kip gedurende 15 min. tot ze licht begint te kleuren.
- Haal ze uit de oven en zet de temperatuur op 130 °C.
- Giet appelsap, bouillon en rum in de ovenschaal en dek deze af met bakpapier en aluminiumfolie. Doe de randen goed dicht en zet opnieuw 2 uur in de oven.
- Hou de kip warm en vang het gezeefde braadvocht op in een steelpannetje.
- Kook het braadvocht in op een hoog vuur tot sausdikte en maak luchtig met een klontje boter.
- Proef, voeg eventueel een scheutje appelciderazijn toe en serveer.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
683 kcal
Vetten
27.7 g
Verzadigde vetzuren
7.3 g
Koolhydraten
20.4 g
Suikers
17.5 g
Vezels
2.2 g
Eiwitten
57.1 g
Zout
3.2 g
Tip
Slow cooking (lang en op een lage temperatuur laten garen) maakt je kip niet alleen extra zacht en smakelijk, het zorgt er ook voor dat het vlees gemakkelijk van de botjes valt.
Is er geen groene selder? Dan kan witte ook.