Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Zeebaars met wintergarnituur

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • zeebaarsfilets (versmarkt) 4
  • butternutpompoenen 1
  • kastanjechampignons 250 g
  • boschampignons 150 g
  • schorseneren 2
  • hazelnoten 50 g
  • uien 1
  • sjalotten 1
  • knoflook 1 teentjes
  • citroenen 0.5
  • boter 50 g
  • melk 1 L
  • rode porto 2 eetl.
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij het vruchtvlees van de butternut in grote stukken.
  2. Snipper de sjalot en het teentje knoflook fijn.
  3. Snij de ui in stukken.
Bereiding (10 min. + 60 min.)
  1. Stoof de butternut met ui en hazelnoten. Blus met melk, voeg een klont boter toe en laat 20 min. zachtjes garen. Giet af en mix alles in de blender tot een crème.
  2. Maak de champignons schoon. Bak ze in de pan met sjalot, look en peper. Blus na een paar minuten met porto en bouillon.
  3. Giet de paddenstoelen door een zeef en vang het kookvocht op. Hiermee maak je saus: laat het tot de helft inkoken en bind de jus met boter.
  4. Schil de schorseneren. Snijd in gelijke stukken en kook beetgaar in gezouten water met citroensap. Kleur even aan in de pan.
  5. Bak de zeebaars. Kruid de filets met peper en zout en leg 4 min. op de velkant in de pan. Draai om en bak nog 1 min. tot de vis gaar is.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 440 kcal
Vetten 25.9 g
Verzadigde vetzuren 9.3 g
Koolhydraten 18.5 g
Suikers 17 g
Vezels 4.3 g
Eiwitten 29.2 g
Zout 1.7 g
Tip

Leren fileren? Je hebt een scherp, buigzaam mes en geduld nodig. Leg de vis op het werkblad met de kop naar rechts. Hou één hand op de vis en ga met het lemmet van je mes langs de rug. Maak een inkeping, hou je mes plat en snij langzaam naar beneden langs de graat.