Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Witlooftaartjes

Voorgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • stronken witloof 4
  • rucola 100 g
  • bieslook 5 sprietjes
  • kokosolie (+ 1 eetl.) 100 g
  • glutenvrije havervlokken 100 g
  • glutenvrij volkorenrijstmeel 60 g
  • amandelmeel 60 g
  • aardappelzetmeel 2 eetl.
  • bruine suiker 1 koffiel.
  • tamari (sojasaus) 1 eetl.
  • tijm (gedroogd) 1 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • grof zeezout (facultatief)
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Mix de havervlokken in een blender. Meng met het amandelmeel, het rijstmeel, het zout, het aardappelzetmeel, 100 g kokosolie en de tijm. Voeg 4 eetl. water toe en kneed tot een dikke bol. Zorg er voor dat er geen klontertjes kokosolie meer inzitten. Laat minimum 30 min. opstijven in de koelkast.
  2. Verwijder intussen de harde kern uit het witloof en snipper fijn.
  3. Snipper het bieslook fijn.
Bereiding (10 min. + 30 min. in de koelkast + 20 min.)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Rol het deeg uit en snij in dunne plakjes. Verdeel over 4 kleine taartvormpjes met losse bodem. Duw goed aan langs de randen zodat de vormpjes helemaal bekleed zijn.
  3. Prik er met een vork een aantal gaatjes in en beleg met een stukje bakpapier. Giet er droge bonen, rijst of bakparels in en bak 15 min. goudbruin in de voorverwarmde oven.
  4. Smelt intussen 1 eetl. kokosolie in een pan en roerbak het witloof op een hoog vuur. Blus met de tamari en voeg de suiker toe. Kruid met zwarte peper en eventueel wat zeezout. Bak 3 à 4 min. tot het witloof gaar is. Voeg het bieslook toe.
  5. Vul de deegbodems met het witloofmengsel.
Afwerking

Werk af met wat rucola.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 530 kcal
Vetten 38.5 g
Verzadigde vetzuren 25 g
Koolhydraten 32 g
Suikers 5.5 g
Vezels 4.3 g
Eiwitten 11.7 g
Zout 1 g
Tip

Voeg eventueel fijngesnipperde beenham toe aan het witloof in stap 4 en laat mee opwarmen.

Je kan ook blauwgeaderde kaas gebruiken in plaats van beenham. Vervang dan wel de tamari door balsamicoazijn.