Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Vijgen-chocoladetaart

Dessert meer dan 60 min. 12 porties

Ingrediënten

  • sinaasappelen 1
  • gedroogde vijgen 8
  • eieren 4
  • eidooiers 1
  • boter (200 g zacchte boter + 120 g kouder boter + 1 koffiel. boter)
  • donkere chocolade 75 g
  • tarwebloem 250 g
  • palmsuiker 150 g
  • amandelmeel 130 g
  • zout 1 snuifjes
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de koude boter in kleine stukjes. Meng de stukjes onder de bloem en wrijf met de vingers tot een grof broodkruim.
  2. Voeg het snuifje zout en 30 g palmsuiker toe en meng.
  3. Voeg 1 eitje en de dooier toe. Kneed even tot een glad deeg en leg dan minstens 30 min. in de koelkast om te rusten.
Bereiding (10 min. + 30 min. in de koelkast + 1 u.)
  1. Haal het deeg uit de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  3. Rol het deeg uit, vet een taartvorm heel lichtjes in met boter en bestrooi met een beetje bloem.
  4. Doe het deeg in de taartvorm, bedek met bakpapier en vul de bodem met droge bonen of linzen.
  5. Bak de bodem 10 min. in de oven.
  6. Rasp intussen de sinaasappelschil (niet het wit), hak de chocolade fijn en snij de gedroogde vijgen in reepjes.
  7. Mix de zachte boter met 120 g palmsuiker tot een luchtig geheel.
  8. Voeg dan het amandelmeel, de eitjes, de zeste van de sinaasappel, de chocolade en de vijgen toe en meng.
  9. Verdeel de vulling over de taartbodem.
  10. Zet de taart 40 min. in de hete oven tot de bovenkant mooi gebakken en vast is. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Haal dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 490 kcal
Vetten 32.6 g
Verzadigde vetzuren 16.8 g
Koolhydraten 39.4 g
Suikers 22.8 g
Vezels 2.5 g
Eiwitten 8.4 g
Zout 0.1 g