Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Vegetarische vogelnestjes in tomatensaus

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • seitangehakt 400 g
  • wortelen 2
  • selder 2 stengels
  • gember 2 cm
  • zachtkokende aardappelen 800 g
  • sjalotten 3
  • eieren 5
  • verse room 1.5 dl
  • boter 1 eetl.
  • gepelde tomaten (blik) 800 g
  • tomatenpuree 1 eetl.
  • paneermeel 5 eetl.
  • bloem 2 eetl.
  • groentebouillon (1 koffiel. poeder of 1/2 blokje opgelost in 1.5 dl heet water) 1.5 dl
  • olijfolie 6 eetl.
  • venkelzaad 1 koffiel.
  • tijm (gedroogd) 1 koffiel.
  • chilivlokken (molen) 1 snuifjes
  • nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Rasp 1 wortel fijn. Snij de andere wortel samen met de selder in kleine blokjes.
  2. Snipper de sjalotten heel fijn. Rasp de gember.
  3. Schil de aardappelen en snij in stukken.
Bereiding (15 min. + 1 u.)
  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot of pan en stoof de geraspte wortel, 1/3 van de sjalotten, de tijm en de chilivlokken glazig.
  2. Voeg de tomatenpuree en het seitangehakt toe en laat 5 min. stoven.
  3. Bestrooi met de bloem en overgiet met de bouillon. Laat nog enkele min. stoven. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  4. Kook 4 eieren 10 min. hard in kokend water. Laat afkoelen in koud water. Pel ze.
  5. Kook intussen de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer samen met de boter, de room, de nootmuskaat, zwarte peper en zout.
  6. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de rest van de sjalotten samen met de blokjes wortel en selder, de geraspte gember en de venkelzaadjes 5 min.
  7. Voeg de gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Laat ± 15 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
  8. Mix glad en kruid met zwarte peper en zout.
  9. Neem 1/4 van het seitangehakt in je hand en druk er een hardgekookt ei in. Vorm het gehakt rond het ei tot het helemaal bedekt is. Doe hetzelfde met 3 andere eieren.
  10. Klop 1 ei los. Wentel de balletjes eerst door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel.
  11. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de balletjes aan alle kanten goudbruin.
Afwerking

Lepel de tomatensaus over de borden en leg er de vogelnestjes in. Serveer met de puree.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 777 kcal
Vetten 33.5 g
Koolhydraten 72.1 g
Eiwitten 43.8 g