Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tomatensalsa

Bijgerecht minder dan 30 min. 4 personen

Ingrediënten

  • tomaten 6
  • basilicum 0.5 plantjes
  • sjalotten 3
  • knoflook 2 teentjes
  • ontpitte zwarte olijven 2 eetl.
  • balsamicoazijn 2 eetl.
  • olijfolie 2 eetl.
  • cayennepeper 1 snuifjes
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. Ontpit de tomaten en snij in dunne reepjes.
  2. Scheur de blaadjes basilicum heel fijn.
  3. Snij de olijven in dunne schijfjes.
  4. Snipper de sjalotten en het knoflook fijn.
Bereiding (5 min.)
  1. Mix de tomaten met het basilicum, de olijven, de sjalotten, het knoflook, de olijfolie en de balsamicoazijn. Kruid met de cayennepeper, zwarte peper en zout.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 121 kcal
Vetten 7.2 g
Verzadigde vetzuren 1.1 g
Koolhydraten 10.4 g
Suikers 8.9 g
Vezels 3.8 g
Eiwitten 2 g
Zout 0.1 g
Tip

Serveer de tomatensalsa bij vlees, vis of veggie op de BBQ.

Denk bij bijgerechten in de eerste plaats aan groenten (en niet meteen aan pasta, rijst of granen). Gebruik veel groene bladgroenten zoals rucola, kropsla, waterkers of jonge spinazieblaadjes.

Snij een stokbrood in dunne sneetjes maar snij niet helemaal tot beneden door. Meng 2 eetl. boter of kokosolie met een geplet teentje knoflook, 1/2 plantje fijngehakte peterselie en een snuifje zout. Besmeer elke sneetje stokbrood met deze kruidenboter en rol het brood in folie. Leg 10 à 12 min. op de rand van een hete barbecue en draai regelmatig om tot het brood lekker knapperig en warm is.