Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Spruitensoep met crumble van shiitake

Voorgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • spruiten 500 g
  • preien 1
  • verse tijm 3 takjes
  • uien 2
  • shiitakes (gedroogde) 3
  • geroosterde en ongezouten hazelnoten 2 eetl.
  • groentebouillon (2 blokjes of 1 eetl. poeder opgelost in 1 L heet water) 1 L
  • olijfolie 2 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij het voetje van de spruiten. Maak de blaadjes van 3 spruiten los en zet opzij voor de afwerking. Hak de rest van de spruiten grof.
  2. Snipper het groen en het wit van de prei grof.
  3. Snij de uien grof.
  4. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
  5. Mix de tijmblaadjes samen met de geroosterde hazelnoten en de gedroogde shiitakes tot een kruimelig mengsel.
Bereiding (50 min.)
  1. Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de uien en de prei ± 5 min.
  2. Voeg de grofgehakte spruiten toe en overgiet met de bouillon.
  3. Breng aan de kook en laat 20 min. afgedekt stoven op een zacht vuur.
  4. Mix de soep en kruid met zwarte peper en zout.
Afwerking

Verdeel de soep over 4 kommen of diepe borden en bestrooi met de spruitenblaadjes en de crumble van shiitake.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 181 kcal
Vetten 8.9 g
Verzadigde vetzuren 1.3 g
Koolhydraten 11.8 g
Suikers 9 g
Vezels 13.1 g
Eiwitten 6.8 g
Zout 2.7 g