Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Spitskoolrolletjes met rijstkroketjes

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • risottorijst 400 g
  • tempé 200 g
  • spitskolen 1
  • kastanjechampignons 250 g
  • gedroogde bospaddenstoelen 25 g
  • gedroogd eekhoorntjesbrood 20 g
  • uien 2
  • knoflook 3 teentjes
  • shoyu (sojasaus) 5 eetl.
  • groentebouillon 1.5 L
  • plantaardig alternatief voor room op basis van soja 2 dl
  • arachideolie 1 eetl.
  • olijfolie 1 eetl.
  • rode wijn 1 glazen
  • hatcho miso 2 eetl.
  • edelgistvlokken 8 eetl.
  • maïszetmeel 1 eetl.
  • paneermeel 200 g
  • kuzu (plantaardig bindmiddel) 2 eetl.
  • salie 5 blaadjes
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de tempé en de kastanjechampignons in blokjes.
  2. Snij de uien in plakjes.
  3. Snipper de teentjes knoflook fijn.
Bereiding (5 min. + 60 min.)
  1. Dompel 5 grote koolbladen 30 sec. in kokend water en leg in ijswater.
  2. Snij de rest van de kool in reepjes. Stoof met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Bak de champignons met de tempé. Voeg 1 ui en 1 teentje look toe. Blus na 5 min. met sojasaus en kruid met peper.
  4. Laat de koolbladen uitlekken en verwijder de dikste nerven. Leg ze naast elkaar op een snijplank, zorg dat de zijkanten overlappen. Bekleed met gestoofde kool en schik de tempé-mix in het midden. Vouw de bladen dicht en rol stevig aan. Bewaar de rol in de koelkast.
  5. Maak nu de kroketten: week de bospaddenstoelen in 750 ml bouillon. Fruit ui en look in een pan, laat de rijst meebakken. Voeg de bouillon toe, zet het deksel op de pan en laat 20 min. pruttelen. Meng de gistvlokken met het roomalternatief en zetmeel. Zet de pan van het vuur, voeg de mengeling toe en roer om. Stort de mix in een ovenschaal en zet 1 u. in de ijskast.
  6. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  7. Snij de rijstmix in rechthoekjes, haal ze door paneermeel en bak in hete arachideolie.
  8. Besprenkel de koolrol met olijfolie. Zet 20 min. in de oven.
  9. Maak jus: breng het eekhoorntjesbrood aan de kook in 750 ml bouillon. Voeg salie, wijn en miso toe en laat 10 min. pruttelen. Los kuzu op in wat water, giet bij de saus. Kruid met peper en zout.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 993 kcal
Vetten 23 g
Verzadigde vetzuren 4.3 g
Koolhydraten 144.4 g
Suikers 12.7 g
Vezels 16 g
Eiwitten 38.7 g
Zout 8.1 g