Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Rodebietensalsa

Bijgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • gestoomde rode bieten 2
  • citroenen 1
  • mierikswortel 3 cm
  • munt (vers) 5 takjes
  • uien (klein) 1
  • yoghurt 3 eetl.
  • komijnzaadjes 0.5 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. Snipper de ui fijn.
  2. Rasp de mierikswortel.
  3. Hak de muntblaadjes grof.
  4. Snij de rode bieten in fijne blokjes.
  5. Pers de citroen (je hebt 3 eetl. sap nodig).
Bereiding (10 min. + 1 u. in de koelkast)
  1. Rooster de komijnzaadjes enkele minuten in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Plet in een vijzel. Meng onder de rode biet.
  2. Voeg het citroensap samen met de ui, de munt, de mierikswortel en de yoghurt toe aan de rode biet. Meng goed en laat afgedekt 1 u. rusten in de koelkast.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 46 kcal
Vetten 0.6 g
Verzadigde vetzuren 0.2 g
Koolhydraten 6.5 g
Suikers 5.6 g
Vezels 2.9 g
Eiwitten 2.3 g
Zout 0.1 g
Tip

Serveer de rodebietensaus bij gegrilde vis of gegrild lamsvlees.

Denk bij bijgerechten in de eerste plaats aan groenten (en niet meteen aan pasta, rijst of granen). Gebruik veel groene bladgroenten zoals rucola, kropsla, waterkers of jonge spinazieblaadjes.

Snij een stokbrood in dunne sneetjes maar snij niet helemaal tot beneden door. Meng 2 eetl. boter of kokosolie met een geplet teentje knoflook, 1/2 plantje fijngehakte peterselie en een snuifje zout. Besmeer elke sneetje stokbrood met deze kruidenboter en rol het brood in folie. Leg 10 à 12 min. op de rand van een hete barbecue en draai regelmatig om tot het brood lekker knapperig en warm is.