Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Rijstbowl met wortel en avocado

Hoofdgerecht Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • wortelen 5
  • avocado's (rijp)
  • citroenen 2
  • lente-uitjes 4
  • koriander 0.5 plantjes
  • munt (vers) 5 takjes
  • basmatirijst 250 g
  • olijfolie 4 eetl.
  • tahin (sesampasta) 2 eetl.
  • gemalen komijn 0.5 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. Rasp 2 wortelen grof en snij de andere 3 in grove stukken.
  2. Snipper de lente-uitjes fijn.
Bereiding (35 min.)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de wortelstukken in een ovenschaal. Voeg de komijn, zwarte peper, zout en 2 eetl. olijfolie toe. Meng door elkaar en zet ± 30 min. in de voorverwarmde oven.
  3. Pers intussen de citroenen.
  4. Meng de helft van het sap met de geraspte wortelen.
  5. Hak de korianderblaadjes grof (hou enkele takjes over voor de afwerking) en snipper de verse munt fijn. Meng samen met de rest van de olijfolie onder de geraspte wortelen. Kruid met zwarte peper en zout.
  6. Snij het vruchtvlees van de avocado in partjes en besprenkel met citroensap.
  7. Kook de rijst 12 min. gaar in 5 dl lichtgezouten water.
  8. Meng de tahin met de rest van het citroensap en voeg eventueel een beetje water toe. Meng tot een sausje. Kruid met zwarte peper en zout.
  9. Maak 4 bowls met een beetje rijst, de geroosterde wortelen, het wortelslaatje en enkele partjes avocado.
  10. Lepel er wat van de saus op en werk af met de lente-uitjes en de rest van de koriander.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 510 kcal
Vetten 25.4 g
Verzadigde vetzuren 3.3 g
Koolhydraten 57 g
Suikers 6.9 g
Vezels 8.2 g
Eiwitten 9.2 g
Zout 0.2 g