Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Partyhapjes

Aperitiefhapje meer dan 60 min. 6 personen

Ingrediënten

  • rundergehakt 200 g
  • falafels 6
  • Romeinse slaharten 2
  • courgettes 0.5
  • wortelen 100 g
  • butternutpompoenen 100 g
  • babyspinazie 100 g
  • rauwe groenten naar keuze (wortel, paprika, venkel, komkommer …)
  • muntblaadjes (enkele)
  • koriander (enkele blaadjes)
  • jong belegen schapenkaas 200 g
  • pistachenoten (gepelde ongezouten) 50 g
  • tortillachips (of 250 g taralli-koekjes) 125 g
  • paneermeel 4 eetl.
  • sesamzaad 1 koffiel.
  • olijfolie 4 eetl.
  • olijfolie met citroen 1 eetl.
  • witte balsamicoazijn 2 koffiel.
  • citroensap 0.5 koffiel.
  • Chinees vijfkruidenpoeder 1 koffiel.
  • gerookt zoet paprikapoeder 0.5 koffiel.
  • tijm (gedroogd) 0.33 koffiel.
  • oregano (gedroogd) 0.33 koffiel.
  • grof zeezout 1 snuifjes
  • zwarte peper 1 mespunten
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Bereiding (1 u. 20 min.)
  1. Voor de wortel-pompoendip: schil de wortelen en de butternutpompoen. Verwijder de pitten en de draden uit de pompoen. Snij samen met de wortelen in stukken. Stoom de pompoen 15 min. gaar boven lichtgezouten water. Stoom de wortelen 7 min. gaar. Prak de gestoomde groenten tot een grove puree. Meng er de balsamicoazijn, het paprikapoeder en de olijfolie met citroen onder. Kruid met peper en zout. Meng het sesamzaad met de tijm, de oregano en het zeezout. Strooi over de dipsaus.
  2. Voor de spinazietapenade: mix de pistachenoten met de spinazieblaadjes, 1 eetl. olijfolie en het citroensap. Kruid met peper en zout.
  3. Voor de courgette-runderballetjes: rasp de halve ongeschilde courgette en duw met een lepel het vocht eruit. Meng samen met het vijfkruidenpoeder, het paneermeel, de zwarte peper en het zout onder het rundergehakt. Rol er 6 balletjes van. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de balletjes aan alle kanten goudbruin en gaar.
  4. Snij de rauwe groenten in hapklare stukjes en snij de slaharten in parten.
  5. Verhit 1 eetl. olijfolie in een pan en bak de falafels aan alle kanten goudbruin.
  6. Snij intussen de kaas in blokjes.
Afwerking

Leg alle hapjes en sausen op een mooie schaal en versier met de munt- en korianderblaadjes

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 489 kcal
Vetten 31 g
Koolhydraten 30.4 g
Eiwitten 20 g