
Olijfbrood
Ingrediënten
- ontpitte groene olijven (of zwarte) 200 g
- verse gist 7 g
- tarwebloem (+ 1 koffiel.) 300 g
- suiker 0.5 koffiel.
- olijfolie extra vierge 2 eetl.
- tijm (gedroogd) 1 koffiel.
- zeezout 1 koffiel.
Voorbereiding
Bereiding (2 u. 45 min.)
- Snij de olijven in ringetjes.
- Los de gist en de suiker op in 1,5 dl water.
- Meng de bloem, de tijm, 1 eetl. en de olijfolie onder de gist. Kneed tot een elastisch deeg. Voeg eventueel nog een scheutje water toe indien het deeg te droog is. Meng er de olijven onder.
- Dek af met vershoudfolie of een vochtige keukenhanddoek. Laat ± 1 u. rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume .
- Kneed de lucht uit het deeg. Kneed goed door en vorm het brood.
- Laat het brood een tweede keer rijzen op een bakplaat tot het deeg verdubbeld is in volume (± 1 u.).
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Bestrijk de bovenkant van het brood met 1 eetl. olijfolie. Bestrooi met 1 koffiel. bloem.
- Bak 15 à 20 min. in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
1475 kcal
Vetten
45 g
Verzadigde vetzuren
7.3 g
Koolhydraten
222.1 g
Suikers
7.1 g
Vezels
6.4 g
Eiwitten
39.2 g
Zout
8 g