Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Olijfbrood

Ontbijt meer dan 60 min. 1 brood

Ingrediënten

  • ontpitte groene olijven (of zwarte) 200 g
  • verse gist 7 g
  • tarwebloem (+ 1 koffiel.) 300 g
  • suiker 0.5 koffiel.
  • olijfolie extra vierge 2 eetl.
  • tijm (gedroogd) 1 koffiel.
  • zeezout 1 koffiel.
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Bereiding (2 u. 45 min.)
  1. Snij de olijven in ringetjes.
  2. Los de gist en de suiker op in 1,5 dl water.
  3. Meng de bloem, de tijm, 1 eetl. en de olijfolie onder de gist. Kneed tot een elastisch deeg. Voeg eventueel nog een scheutje water toe indien het deeg te droog is. Meng er de olijven onder.
  4. Dek af met vershoudfolie of een vochtige keukenhanddoek. Laat ± 1 u. rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume .
  5. Kneed de lucht uit het deeg. Kneed goed door en vorm het brood.
  6. Laat het brood een tweede keer rijzen op een bakplaat tot het deeg verdubbeld is in volume (± 1 u.).
  7. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  8. Bestrijk de bovenkant van het brood met 1 eetl. olijfolie. Bestrooi met 1 koffiel. bloem.
  9. Bak 15 à 20 min. in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1475 kcal
Vetten 45 g
Verzadigde vetzuren 7.3 g
Koolhydraten 222.1 g
Suikers 7.1 g
Vezels 6.4 g
Eiwitten 39.2 g
Zout 8 g