Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Midden-Oosterse kibbehballetjes met fattoush-salade

Hoofdgerecht Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • lamsgehakt 500 g
  • rucola 100 g
  • vleestomaten 4
  • komkommers 1
  • little-gemsla 'rougette' 1
  • citroenen 0.5
  • platte peterselie 1 plantjes
  • munt (vers) 4 takjes
  • rode uien 1
  • knoflook 1 teentjes
  • bulgur 120 g
  • pitabroodjes 2
  • rozijnen 3 eetl.
  • groentebouillon (0.5 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 3 dl heet water) 3 dl
  • olijfolie 6 eetl.
  • gemalen komijn 1 koffiel.
  • gemalen koriander 1 koffiel.
  • kaneel 0.5 koffiel.
  • cayennepeper 1 snuifjes
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Doe de bulgur in een kom en overgiet met de bouillon. Dek af en laat 10 min. zwellen. Laat even afkoelen.
  2. Snipper ondertussen de rode ui en het knoflook fijn.
  3. Ontpit de tomaten en snij in partjes.
  4. Snij de ongeschilde komkommer in de lengte in 2 en schraap er de zaadlijsten uit met een lepel. Snij in halvemaantjes van 1/2 cm dik.
  5. Hak de peterselieblaadjes grof en rits de blaadjes van de takjes munt.
  6. Rooster de pitabroodjes in de broodrooster of in een voorverwarmde oven (baktijd: zie verpakking).
  7. Verhit 1 eetl. olijfolie in een pan en stoof de ui en het knoflook glazig samen met de kaneel, de komijn, de cayennepeper en de koriander. Meng samen met de bulgur en de rozijnen onder het lamsgehakt en kruid met zwarte peper en zout. Rol er met je handen balletjes van. Vorm daarna elk balletje tot een ovaal, zodat ze de vorm van een citroen krijgen.
Bereiding (40 min.)
  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de balletjes goudbruin en gaar.
  2. Meng ondertussen de slablaadjes met de rucola, de komkommer, de partjes tomaat, de grofgehakte peterselie en de muntblaadjes.
  3. Pers de halve citroen (je hebt 2 eetl. sap nodig). Roer er 3 eetl. olijfolie onder en kruid met zwarte peper en zout. Meng de dressing onder de salade.
  4. Scheur de pitabroodjes in grove stukken en meng onder de salade.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 605 kcal
Vetten 32.3 g
Koolhydraten 43.3 g
Eiwitten 33.9 g
Tip

Veggievariant
Vervang het lamsgehakt door 500 g seitangehakt, 1 ei en 2 eetl. paneermeel.