Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Linzengebraad met champignonragout en puree van zoete aardappel en pastinaak

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 6 personen

Ingrediënten

  • pastinaken 3
  • zoete aardappelen (groot) 2
  • wortelen 1
  • champignonmix 300 g
  • uien (groot) 1
  • knoflook 1 teentjes
  • plantaardig alternatief voor room (bv. Alpro Cuisine) 3 eetl.
  • plantaardig alternatief voor room op basis van spelt 2 dl
  • speltvlokken 90 g
  • belugalinzen 80 g
  • walnootpitten 50 g
  • cashewnoten 50 g
  • hazelnoten 2 eetl.
  • lijnzaad 40 g
  • Mugi Miso (pasta) 1 koffiel.
  • olijfolie (+ 1 koffiel.) 2 eetl.
  • droge sherry 2 eetl.
  • geroosterde hazelnootolie 1 eetl.
  • neutrale olie (of margarine) 2 eetl.
  • tijm (gedroogd) 1 koffiel.
  • grof zeezout 1 snuifjes
  • nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snipper de ui fijn.
  2. Snij de wortel in blokjes.
Bereiding (1 u. 40 min.)
  1. Doe de linzen, het lijnzaad, de speltvlokken, het zeezout, de miso en de tijm in een kookpot met 4 dl water en breng aan de kook. Laat 20 à 25 min. afgedekt garen op een zacht vuur.
  2. Verhit ondertussen 1 eetl. olijfolie in een pan en stoof de ui en de wortel 10 min. zacht.
  3. Verhit 1 eetl. olijfolie in een andere pan en rooster de walnootpitten en de cashewnoten lichtbruin. Laat even afkoelen en hak daarna fijn (dat gaat makkelijk als je ze in een zakje steekt en erover rolt met een deegrol of glazen fles) Meng onder de ui en de wortel. Voeg daarna toe aan het gare linzenmengsel.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Vet een terrine- of cakevorm lichtjes in met 1 koffiel. olijfolie en giet er het linzenmengsel in. Zet 1 u. in de voorverwarmde oven.
  6. Schil intussen de zoete aardappelen en de pastinaken en snij in grove stukken. Kook apart gaar in lichtgezouten water.
  7. Snipper het teentje knoflook fijn en hak de champignonmix grof.
  8. Verhit de neutrale olie of margarine in een pan en bak de champignons en het knoflook kort op een hoog vuur. Blus met de sherry, voeg het plantaardige alternatief voor room op basis van spelt toe en laat enkele min. sudderen. Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat.
  9. Hak de hazelnoten grof (dat gaat makkelijk als je ze in een zakje steekt en erover rolt met een deegrol of glazen fles).
  10. Giet de zoete aardappelen en de pastinaken af. Pureer de zoete aardappelen met het plantaardige alternatief voor room op basis van soja en kruid met zwarte peper en zout. Pureer de pastinaken met de hazelnootolie en kruid met zwarte peper en zout.
Afwerking

Snij het linzengebraad in schijfjes. Leg op elk bord een schijfje gebraad en wat champignonragout. Verdeel de pastinaak- en zoeteaardappelpuree over de borden en bestrooi met de grofgehakte hazelnoten.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 479 kcal
Vetten 27.4 g
Koolhydraten 40.4 g
Eiwitten 14.2 g